Opinió

Més enllà dels terrenys de joc

A pesar d'una confessada i formidable col·lecció de fornicacions, Tiger Woods encara és l'esportista que més ingressa al món en concepte de publicitat

Ara que la calor subjuga ardentment la ja de per si castigada capacitat que tenim de reflexionar, mai no fa mal una aproximació a aquestes llistes que periòdicament elabora Forbes i que, posem-nos-hi bé, sempre han fet fortuna. La setmana passada, per exemple, es va publicar la que ordenava els 100 esportistes que més ingressos havien tingut en el darrer any. Esportistes en actiu i que tant s'omplen les butxaques pel que fan en la competició com pel que desfan fora. Ingressos per salaris i per publicitat, concretament. És una enumeració encapçalada pels boxejadors Floyd, Money, Mayweather i Manny Pacquiao, Pacman, que en el darrer any van guanyar 85 i 62 milions de dòlars, respectivament. Una llista de 100 amb ells al capdavant, només dues noies i un català, Pau Gasol, que ocupa la 95a posició amb uns, pel que fa al cas, modestos 17,2 milions.

És lleuger i agradable fer-hi un cop d'ull, com un sorbet en una terrassa de S'Agaró. I un exercici de sociologia d'estar per casa agafar la llista i refer-la, ordenant-la segons els ingressos que han tingut només en concepte de publicitat.

Fixant un topall, el grup de 100 queda reduït a només 22 individus capaços de procurar-se contractes publicitaris que, com a mínim, els reporten 10 milions de dòlars l'any. D'aquests, cinc són jugadors de bàsquet –de l'NBA, és clar–, quatre tennistes, tres golfistes, tres pilots, tres futbolistes i dos jugadors de criquet. Completen l'elit d'abundants un atleta i un jugador de futbol americà. De tots, qui més quartos acumula per posar nom i imatge a determinats productes és –oh sorpresa!– Tiger Woods amb 55 milions. Ja ho saben, el golfista nord-americà que fa poc va acabar amb una ratxa de més de 30 mesos sense guanyar un torneig –el seu salari ha estat de només 4,4 milions–, i que un dia havia qüestionat tots els forats, més o menys verds, de l'horitzó. Model irreprotxable de la societat ianqui que va haver de confessar una col·lecció de fornicacions formidable, a penes comparable, en nombre, als tornejos que ha guanyat. I es va parlar molt de tot el que deixaria d'ingressar perquè les marques no voldrien ser associades a un professional de l'adulteri. Mentida: 55 milions, més que ningú. Més que Roger Federer, aquest sí, encara una icona neta i polida de l'esfera pública i que el segueix amb 45.

Dèiem que hi havia cinc jugadors de l'NBA, tres d'ells protagonistes de l'última final: LeBron James –40 milions exercint de reclam–, Kobe Bryant (32), Kevin Durant (13), Dwyane Wade (12) i Dwight Howard (11). I tres futbolistes: Messi (19), Cristiano (22) i l'inefable David Beckham que, jugant en la lliga de futbol dels Estats Units rep 8 milions de fitxa i remata la seva opulència ingressant 37 milions anuals en publicitat. Les dues úniques noies que apareixien en la llista de 100 són també en aquest grup de 22: Maria Xaràpova, amb 22 milions, i la xinesa Li Na, que només ha jugat dues finals de Grand Slam, amb 17. I amb 20 hi ha Usain Bolt, l'únic atleta, onzè esportista del món que més cobra per publicitat, però que té, per sobre seu, 62 paios que ingressen més. Perquè, per córrer, en el darrer any al fenomen jamaicà només li han pagat 300.000 dòlars. És un cas únic, ell, igual com és curiós que del nombrosíssim grup de pilots i jugadors de futbol americà que hi ha entre els 100 esportistes més ben pagats del món només quatre ingressen més de 10 milions per publicitat: el pilot de la Nascar Dale Earnhardt Jr. (15), Valentino Rossi (13), Michael Schumacher (10) i el quarterback Peyton Manning (10). O potser no ho és tant, de curiós: qui vol associar el seu nom al d'un esportista a qui no es veu la cara? Per cert, Money Mayweather no surt ni en aquesta ni en cap altra llista d'ingressos per publicitat perquè els seus 85 milions han arribat gràcies a dos combats: 40 per un i 45 per l'altre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)