Opinió

Desempatar amb Portugal

La selecció espanyola i la portuguesa han guanyat quinze títols mundials cadascuna

La selecció espanyola d'hoquei sobre patins ha estat la gran dominadora de campionat del món en els darrers anys, i n'ha guanyat quatre de manera consecutiva. Aquesta ratxa va començar el 2005 i per ara ha arribat fins al 2012. Sense cap dubte s'ha convertit en la millor selecció actual. Al llarg de la història però, la selecció de Portugal va ostentar aquest títol de millor selecció mundial. Tot i els títols i les ratxes que ha aconseguit Espanya en aquests darrers anys, només ha arribat a empatar els números dels portuguesos. Ara és el moment de desempatar en el mundial d'Angola que es disputarà del 20 al 29 de setembre.

Els quatre mundials de manera consecutiva que ha guanyat la selecció espanyola també els va aconseguir la selecció portuguesa, i ho va fer dos cops. La primera, però, té una mica de trampa, ja que va ser de l'any 1947 al 1950, en una època en què el mundial es jugava cada any i teòricament era més probable que un equip bo i potent mantingués la seva hegemonia. Quan el campionat del món es va passar a disputar cada dos anys –a partir del 1956–, els portuguesos ho van tornar a aconseguir i van guanyar quatre títols consecutius, de l'any 1956 al 1962. La selecció espanyola ha guanyat de manera consecutiva els últims quatre mundials que s'han disputat. La ratxa es va iniciar el 2005 a la localitat californiana de San José (Estats Units), va seguir el 2007 a Montreux (Suïssa) i el 2009 a Vigo, mentre que l'any 2011, a San Juan (Argentina), Espanya va guanyar el quart de consecutiu i va empatar amb Portugal. Ara la selecció de Carles Feriche pot aconseguir guanyar el cinquè mundial consecutiu i posar-se a davant en aquesta estadística.

Aquest mundial d'Angola –el primer que es disputa al continent africà– serà l'edició número 41 de la història. Dels 40 cops que s'ha posat en joc el títol fins ara, només cinc seleccions han aconseguit ser les campiones mundials. Anglaterra ho va ser dues vegades –les dues primeres edicions el 1936 i el 1939–, i l'Argentina i Itàlia ho van aconseguir quatre cops cadascuna. Els altres 30 títols se'ls han repartit a parts iguals Portugal i Espanya. Cada una n'ha guanyat quinze. Novament aquest proper mundial serà l'ocasió de desempatar entre aquestes dues potencies, sempre amb el permís de l'Argentina.

La selecció espanyola ja és davant de la portuguesa pel que fa a ratxes en grans campionats, el mundial i l'europeu, que es disputen correlativament. Espanya ha guanyat quatre mundials i cinc europeus de manera consecutiva, aconseguint encadenar una ratxa de nou anys –del 2004 al 2012– en què ha guanyat la medalla d'or en el gran campionat que tocava aquell any. Portugal només va aconseguir encadenar sis grans títols consecutius, des del mundial del 1958 fins a l'europeu del 1963.

En aquest segle XXI, des de l'any 2000, s'han disputat set campionats d'Europa i sis campionats del món, un cada any de manera alternativa, i la selecció espanyola ha guanyat tots els europeus i cinc dels mundials. Espanya només va fallar en el mundial del 2003, en què va perdre en la semifinal contra Italià (2-3). Des de llavors la selecció espanyola ha acumulat una ratxa de 55 victòries. En els darrers tretze anys –des del 2000–, Espanya ha guanyat 71 partits, ha aconseguit un empat (contra Holanda en la fase de grups de l'europeu del 2004) i una derrota, la ja esmentada contra Itàlia en el mundial del 2003.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)