Opinió

Bicidesastre a les costes de Garraf

Visc a Sant Pere de Ribes i treballo a Barcelona com tants altres veïns del Garraf. Sempre que puc m'hi desplaço amb autobús o amb tren, en aquest cas des de Sitges. Però de vegades, per imperatius laborals, em toca agafar el cotxe. Per anar a Barcelona tenim la històrica i paisatgística carretera de les Costes que salva els penya-segats del massís. La carretera era fins no fa tants anys l'única via per anar a Barcelona. Una carretera plena de revolts, que antany havia estat pista de ral·lis perquè s'hi podia avançar i feia les delícies de conductors de motos i cotxes apassionats de la velocitat i la conducció agressiva. A poc a poc es van anar restringint les possibilitats d'avançament, i allí on hi havia línia discontínua n'hi va aparèixer una de contínua. De la mateixa manera que per allí on passaven carros i per on havien transitat antany cavalls i mules, hi van anar passant vehicles cada vegada més pesants. L'existència d'una gran fàbrica de ciment i de pedreres fa que el pas de camions hi sigui continu, incessant. Camions de gran tonatge que quan van carregats alenteixen el trànsit fins a límits exasperants.

Fa anys es va foradar el massís i s'hi va fer una fantàstica autopista acompanyada de la promesa de millorar la carretera de les Costes. La promesa es va incomplir de manera flagrant i quan finalment s'ha fet una presumpta obra de millora ha estat per prohibir els avançaments de punta a punta i per eliminar el voral alçant un mur de protecció davant de l'estimball i el mar etern. De l'autopista del Garraf, només dir que és la més cara d'Europa.

No cal dir que si enxampes un camió davant pots veure't obligat a fer totes les Costes a 20 per hora. I exactament el mateix s'esdevé quan topes amb un esforçat ciclista. No és possible avançar, i el resultat és que un sol ciclista pot provocar una cua de quilòmetres.

És normal que en les actuals circumstàncies ens trobem amb aquest col·lapse? És normal que un camió o que un sol i fràgil ciclista puguin condicionar tant la circulació? La qüestió dels camions, mal em pesi, es justifica per l'activitat econòmica de la zona. Però el pas dels ciclistes per aquesta carretera, és acceptable? Temo, i tant de bo se m'entengui i no se m'enfadi cap amic ciclista, que mantenir que per l'única carretera d'accés a Barcelona s'hi produeixi aquest desastre no té cap mena de justificació. També per la seva seguretat, per les seves vides.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)