Opinió

Cadascú sap on plou a casa seva

És intrigant que, mirant
la llista de talents que hi haurà avui al Palau, tant l'entrenador del Barça com el del CSKA apel·lin al caràcter després d'una derrota
en aquest moment de la temporada

En un partit, de bàsquet en aquest cas, on s'acaba el joc i on comença el que “no es pot entrenar”? I quan aquest finalitza, on s'acaba l'anàlisi i comença el bla bla bla?

Recurrent perquè així ho imposa la gravetat de la caixa, aquest vespre, i gairebé com cada temporada, el Barça i el CSKA s'enfronten –curiosament, avui fa exactament un any que ho van fer, però a Moscou–. Es troben i, si es mira la llista de jugadors que hi haurà al Palau Blaugrana, un no sap per on falcar la partida si d'enumerar talents es tracta. Agafats un a un, la pràctica totalitat dels jugadors tenen unes capacitats per jugar a bàsquet molt per sobre de la mitjana. Alguns, i podem tirar a l'alça que no exagerarem, les tenen pròpies d'escollits. Amb tot, gairebé de manera desconcertant –i naturalment per fortuna dels que encara creuen en els tres reis i dels que es retorcen de plaer en la caiguda del gegant–, tant els uns com els altres arriben al partit després d'una bona sobredosi de cicuta. Menja amarga receptada a discreció avui fa vuit dies, pel Nanterre i el Fenerbahçe, respectivament. Imprevisible en el fons i en la forma en el cas de la primera, fonamentalment inesperada per la manera en el de la segona.

El Barça i el CSKA van perdre i després, a l'hora dels laments i cadascú en la seva circumstància, tant Xavi Pascual com Ettore Messina van coincidir en la distància. Amb mínimes subtileses i molt poca diplomàcia, els dos entrenadors es van aturar en el caràcter per denunciar-ne l'absència. Un concepte abundant en les significacions com pocs n'hi ha.

L'italià, més concís i primari, va sentenciar la seva aproximació amb un: “Hem demostrat que tenim molt poc caràcter.” Pascual, primmirat en l'elecció de les paraules, recelós de les interpretacions, va acabar fonent-se en un discurs. Trossejat, però una dissertació, al cap i a la fi. “L'equip ha perdut la personalitat en un moment de debilitat i ens hem diluït inexplicablement.” O: “Amb pressió hem pres males decisions. Si perds la personalitat o el caràcter acabes perdent.” I: “Hi ha coses que no es poden entrenar, com la pèrdua de personalitat producte de la novetat de jugar a casa.” I, encara més i com a remei al cop sofert, va dir: “Ara hem de treure el caràcter i la personalitat.”

És intrigant. Et mires la llista de talents que hi haurà avui al Palau i et sents parlar del Barça i del CSKA però, cadascú sap on plou a casa seva i tot això, veus que estàs parlant de dos dels poquíssims que encara tallen el bacallà i que ho fas perquè parlen del caràcter. Del caràcter en l'últim dia del mes d'octubre. I els interrogants de tota mena, és clar, t'assalten.

Que no hi ha diners, per comprar caràcter? El caràcter, a 31 d'octubre, és sinònim de coartada? Es parla de caràcter perquè trontolla la reputació? És la suma de cada un dels caràcters que hi ha a la plantilla el que fa el caràcter de l'equip? Després d'un mes i mig mal comptat de temporada, pot estar format el caràcter d'un equip? I quan s'han d'integrar jugadors nous, quan l'equip té els automatismes agafats d'un fil, el pes de la victòria i la derrota no recau més aviat en el joc? O és justament perquè no n'hi ha, de joc, que és tan necessari el caràcter? Però quin manca, de caràcter, l'individual o el col·lectiu? I en quin sentit? En el de no empetitir-te quan t'acompanya el silenci onomatopeic del teu públic? En el sentit d'evitar el pànic quan les coses es torcen? O en un de clàssic, el que entén el caràcter com la persuasió en els moments difícils, per exemple?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)