Opinió

La Behobia-Sant Sebastià

La clàssica basca, un exemple per l'ambient i l'organització, va tornar a tenir una àmplia representació catalana, amb uns 4.500 corredors

El santpolenc Marc Roig és un dels 4.500 corredors catalans que han quedat seduïts per l'atractiu de la cursa popular Behobia-Sant Sebastià. La xifra no és gens menyspreable i suposa més d'una setena part del total dels 28.000 participants que hi van competir diumenge passat. La tirada que té aquesta prova entre els corredors populars catalans no és cap novetat i ja fa temps que figura en el calendari de la lliga d'internautes de Championship. Roig té molt clar les causes d'aquest èxit. “L'ambient i l'organització. A Catalunya no hi ha cap cursa igual”, respon taxatiu. Les altes xifres de participació tenen més valor si es considera que el circuit, 20 quilòmetres plens de tobogans, no és precisament l'ideal per fer-hi bones marques. A més, les condicions meteorològiques –sovint hi plou– tampoc acostumen a ser gaire agradables. Precisament, l'exigència i les dificultats del recorregut han envoltat la prova de certa èpica i s'ha convertit en un estímul més per a cadascun dels corredors. En tot cas, hi hagi més o menys desnivells, plogui o faci sol, el que no falla mai és el suport ciutadà i l'enorme ambient als carrers, des de la sortida en el barri d'Irun de Behobia fins a l'emocionant entrada a Sant Sebastià per l'avinguda Zurriola i l'arribada al Boulevard. Hi ha un altre aspecte, i gens menyspreable, que ha convertit aquesta prova en una cita d'enorme interès per a la gent vinguda d'arreu. Es tracta dels atractius gastronòmics de la capital guipuscoana, que fan les delícies dels participants i dels seus acompanyants abans i després de la prova, i que la converteixen en una interessant destinació turística familiar de cap de setmana.

Al vencedor de la Behobia, com en altres curses que es disputen al País Basc, li col·loquen una txapela en la cerimònia del podi. Diumenge el txapeldun va ser el gallec Pedro Nimo, mentre que el maresmenc Marc Roig va repetir la segona posició del 2012, en què va vèncer el terrassenc Jaume Leiva. El fondista del CA Laietània va debutar en la clàssica basca el 2009 amb un tercer lloc –el 2010 va ser desè– i des d'aleshores que s'ha proposat aconseguir una txapela en propietat. De moment, s'ha de conformar amb una de prestada. Li va deixar l'aventurer de Tolosa Josu Iztueta i pertanyia a Dina Bilbao, una de les pioneres basques en el triatló i habitual participant en la Behobia. Bilbao va desaparèixer el 1997 després d'una tempesta al Carib mentre feia una travessa a bord d'un catamarà. Roig, per tant, haurà de persistir en l'objectiu d'aconseguir una txapela de la Behobia per retornar la que té com a penyora.

La 49a edició de la Behobia Sant Sebastià va quedar marcada per un fet luctuós, la mort d'una jove de 30 anys, Arantza Ezquerro, a conseqüència d'una aturada cardiorespiratòria al pont del Kursaal, quan només faltaven dos quilòmetres per arribar a la meta. Ara que ha tornat a saltar aquest debat a la palestra, la corredora disposava d'un certificat mèdic perquè era habitual de les curses que es disputen en territori francès, on és del tot obligatori. Avui, però, em volia referir al detall que va tenir el txapeldun Pedro Nimo. El fondista gallec es va traslladar a la població navarresa de Zizur per acompanyar la família en el funeral de l'atleta i va lliurar el trofeu de guanyador al seu xicot. Tot un exemple dels valors de l'esport més enllà de victòries i grans registres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)