Opinió

Més enllà de Barcelona 2013

La final a sis de la lliga de campions de waterpolo és un dels llegats que haurà quedat del magnífic mundial organitzat a la capital catalana l'estiu passat

Des d'aquesta i altres tribunes ja s'ha valorat suficientment l'èxit organitzatiu i esportiu del mundial de natació de Barcelona 2013. No cal recordar ara el recompte de medalles i millors marques aconseguides per la delegació estatal, amb una notable aportació catalana, i el bon ambient que es va viure a la majoria d'escenaris. Potser és l'hora de començar a analitzar el llegat que ha deixat aquest campionat, un dels valors que sempre es reclama d'una gran cita esportiva, més enllà de la repercussió mediàtica o de la venda d'entrades. De fet, una primera pista de la bona acollida que van tornar a tenir els esports aquàtics a la capital catalana es va començar a albirar l'últim dia de la competició. Just en la cloenda es va anunciar que Barcelona aspirava a organitzar la final a sis de la lliga de campions de waterpolo, que canviaria de format. Julián García, el president del CN Atlètic Barceloneta, va admetre la setmana passada que l'elecció de la capital catalana es va cuinar entre bastidors en els últims dies del mundial. “L'acord entre l'Ajuntament i la LEN [Lliga Europea de Natació] es va tancar durant el campionat i després se li va donar forma. El mundial va ser bàsic perquè Barcelona fos l'escollida per a la nova final a sis. Els responsables de la LEN eren aquí i van poder veure com la ciutat va respondre en totes les jornades. També van poder comprovar com totes les institucions, tant l'Ajuntament com les federacions, ens donaven suport en les reunions. Entre les altres candidates hi havia poc dubte. A vegades ens pensem que som menys del que realment som i tenim moltes bases per guanyar”, reflexionava el president del club mariner. Així doncs, la piscina Bernat Picornell de Barcelona serà l'escenari d'aquesta fase final del 29 al 31 de maig del 2014, i repetirà el 2015. Medalla de bronze en l'última edició disputada a Belgrad, el club mariner, que al gener podria recuperar la participació de Felipe Perrone, té moltes esperances dipositades en aquesta competició.

Si la concessió de la final a sis és atribuïble, sense cap mena de dubte, a l'èxit del mundial, hi ha altres efectes col·laterals que ben segur que també han tingut la seva incidència gràcies als bons resultats esportius del campionat. En aquest sentit, Julián García també ha anunciat l'aposta decidida del CN Atlètic Barceloneta per tirar endavant un equip femení de waterpolo després dels èxits assolits les últimes temporades tant per la selecció estatal, subcampiona olímpica i campiona mundial a Barcelona amb majoria de jugadores catalanes, com del CN Sabadell en els campionats de clubs. L'entitat sabadellenca, precisament, ha reforçat el seu lligam inequívoc amb l'esport femení amb el fitxatge d'Ona Carbonell, una altra de les grans protagonistes del mundial. La nedadora barcelonina serà la cara visible de la natació sincronitzada del CN Sabadell amb un objectiu claríssim de potenciar la secció. Finalment, els magnífics resultats en natació de la badalonina Mireia Belmonte i la mallorquina Melani Costa tant en les proves de la copa del món de finals d'estiu com de la tardor no s'entendrien sense les medalles que van assolir abans en el mundial de Barcelona. Les gires triomfals per Europa i Àsia de Belmonte i Costa no tenien precedents en la natació espanyola i els ha valgut la selecció per al Duel in the Pool, l'equivalent a la Ryder Cup de golf que enfronta un combinat europeu contra els Estats Units. La cita serà entre el 20 i el 21 de desembre a Glasgow. En definitiva, efectes col·laterals del magnífic mundial de Barcelona 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.