Opinió

Antecedent del “més que un club”

Dilluns passat va fer 95 anys del compromís del Barça amb les aspiracions nacionals de Catalunya

Per al Barça, el novembre és el mes de l'any per excel·lència. És el mes en què es va fundar el Futbol Club Barcelona (tot just s'han complert els 114 anys d'història). I també fa 95 anys que el club blaugrana va decidir mostrar el seu posicionament favorable a les aspiracions nacionals del poble de Catalunya.

El 25 de novembre del 1918, la Mancomunitat presentava les Bases per a l'autonomia de Catalunya. Durant els anys 1918 i 1919, es va impulsar la campanya pro Estatut, secundada per tota la societat civil catalana, tant d'esquerra com de dreta.

De les mil i escaig associacions que llavors existien a Catalunya, totes menys dues es van adherir a la campanya: una d'elles va ser un club de futbol que aleshores representava el sentiment monàrquic i funcionari. Al revés que aquest, el Barça, que, de la mà de Joan Gamper, va donar suport a la campanya des del principi.

La Veu de Catalunya va escriure una nota a les seves planes considerada predecessora del lema “Més que un club”. La nota deia: “El FC Barcelona, que sempre barrina quina en farà, per tal de suscitar enraonies s'enginyà la manera d'encimbellar-se encara més, sense necessitat de reclamar l'auxili dels àrbitres professionals i, per consegüent, de la Guàrdia Civil. No féu sinó adherir-se oficialment, i per escrit, a la petició d'autonomia feta pels ajuntaments de Catalunya i el miracle fou cosa d'un instant: d'un club de Catalunya ha passat, el FC Barcelona, a ésser el club de Catalunya.”

Les posicions pel que fa als clubs catalans estan com fa 95 anys. El Barça continua fidel al país i l'Espanyol, ara lliure d'amos franquistes, ha de creuar el Rubicó i obviar la minoria exaltada anticatalana que hi ha dins el club i que vol confinar-lo a la marginalitat de la societat catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.