Opinió

Els blaugrana invisibles

A Cuenca i Afellay, que s'han vist afectats per lesions, els toca viure
des de l'ombra
la temporada blaugrana

Quan falten tres jornades perquè s'acabi la primera volta de la lliga, observo la llista de minuts acumulats pels jugadors blaugrana. Víctor Valdés, tot i la lesió que es va fer a mitjan de novembre mentre jugava un amistós intranscendent amb el combinat espanyol i que el manté de baixa, encapçala la llista (1.170). El segueixen altres referents de la plantilla blaugrana, com ara Gerard Piqué (1.159), Cesc (1.102) i Iniesta (1091). Tot segons el previst. Vaig baixant la mirada cap a baix i en els últims llocs em trobo dos jugadors de la plantilla blaugrana que encara no han sumat cap minut. Es tracta d'Isaac Cuenca i Ibrahim Afellay, tots dos afectats per les lesions amb què van arrencar la temporada. L'holandès d'origen marroquí, operat a l'agost d'una lesió tendinosa crònica al recte anterior de la cuixa dreta, segueix cremant etapes del procés de recuperació que hauria de proporcionar-li l'alta a partir del gener. Sí que té el permís mèdic Cuenca, des del 18 d'octubre, després de passar per la sala d'operacions el mes de juny perquè havia recaigut de la lesió al genoll dret. Des de llavors, però, no ha disputat cap minut ni ha estat convocat per Gerardo Martino. Quan se li ha preguntat sobre aquesta circumstància, el tècnic argentí ha respost que no es pot barrejar l'alta mèdica amb alta esportiva, que requereix un període de temps extra per recuperar el ritme perdut per tants mesos al dic sec. Altres informacions expliquen que l'extrem reusenc, que va esclatar la temporada 2011/12 avalat per Pep Guardiola –va arribar a jugar en 30 partits i va marcar quatre gols– encara no ha fet del tot net de la lesió al genoll. Això explica per què dos jugadors procedents del filial, Dongou i Adama, s'han avançat a Cuenca en convocatòries recents de Martino. Per al partit de tornada dels setzens de la copa del Rei contra el Cartagena d'aquesta nit, condicionat pel clar 1-4 favorable als blaugrana en l'anada, Martino tampoc l'ha inclòs entre els jugadors convocats, fet que augmenta les incògnites sobre la situació del davanter, a qui els diversos entrebancs físics han tallat la progressió durant l'últim any i mig. Li ha tocat, doncs, seguir treballant a l'ombra.

Les circumstàncies impulsen la futura sortida de l'extrem reusenc, potser aquest mateix gener quan s'obri el mercat d'hivern. De fet, Cuenca ja va anar cedit a l'Ajax d'Amsterdam el gener passat per voluntat pròpia i hauria volgut seguir un any més al conjunt holandès, conscient que la competència a can Barça enguany augmentaria exponencialment a la seva posició per l'arribada de Neymar. I és que, amb 22 anys, la seva prioritat és recuperar les bones sensacions i tornar a jugar. El mateix es pot dir d'Afellay i Jonathan dos Santos, aquest últim també afectat per una lesió als lligaments d'un genoll que es va fer a final d'octubre en un entrenament i que el tindrà sis mesos de baixa. Per tot plegat, es pot dir que a hores d'ara el Barça disposa d'una plantilla força limitada pel que fa a efectius per fer front al segon –i decisiu– tram de temporada. Un fet que pot dificultar les ja característiques rotacions de Martino, a qui no se'l veu gaire preocupat per incorporar algun reforç durant l'hivern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)