Opinió

Vèncer i convèncer el 2014

La total recuperació de Messi i la consolidació de Martino, les claus per a un any reeixit per al Barça

Són dates que conviden a fer un balanç del 2013 i pronòstic per al 2014. En clau blaugrana, es pot considerar l'any que s'acaba com d'alt i baixos; d'èxits com la consecució del títol de lliga, de desfetes com la de les semifinals de la Champions contra el Bayern de Munic i de trasbalsos com la malaurada recaiguda de Tito Vilanova. Massa sacsejades per obrir nous fronts amb canvis profunds a la plantilla. Amb aquesta premissa, la transició cap a l'etapa Martino s'ha intentat fer amb serenor, sense estridències ni trencaments, avalada pel crèdit que s'ha guanyat una plantilla que ha protagonitzat els anys més triomfants de la història del Barça. De fet, l'únic reforç de l'estiu passat va ser Neymar. Serà en aquest 2014 quan es desvetllarà l'interrogant sobre si l'estratègia escollida per la directiva i la secretaria tècnica blaugrana ha estat més o menys encertada. I perquè el desenllaç sigui positiu hi tindran molt a veure dos noms propis: Gerardo Martino i Leo Messi.

Pel que fa al tècnic argentí, cal que consolidi la seva feina al capdavant de la banqueta amb títols. Ha superat el primer capítol, el dels resultats. De fet, l'equip arrenca l'any líder en la lliga i classificat per als vuitens de la Champions. Ara està en el segon, el de convèncer. Els recels a l'hora d'analitzar si la seva manera d'entendre el futbol concorda amb la filosofia del Barça l'han acompanyat des de les primeres setmanes de competició, a pesar de reiterar que l'única cosa que pretén és incloure alguns elements al joc sense afectar la base. Que el seu missatge arreli prou per evitar que els debats sobre l'estil es reprodueixin en cada partit o resultat discret s'intueix determinant per no trastocar la confiança de l'equip, que serà bàsica per aconseguir els objectius desitjats. Es tracta d'una missió mútua, que també demana la complicitat d'aquells aficionats més escèptics. L'Atlético-Barça del proper 11 de gener, segurament amb el títol honorífic de campió d'hivern en joc, apareix com la primera oportunitat del 2014 per refermar la feina del tècnic. Ja al febrer, en el duel de vuitens de la Champions contra el Manchester City, arribarà el primer examen decisiu. L'accés als quarts desfent-se d'una de les plantilles més lluïdes del continent –gràcies a l'amalgama dels petrodòlars àrabs– aportaria una empenta clau per al projecte que encapçala Martino. Al contrari, una derrota podria ser un plat de molt mal pair. Per a ell i per a altres referents de la plantilla.

I que tot rutlli com es desitja a can Barça depèn en molta mesura de Leo Messi. La seva recuperació és cabdal perquè l'equip conclogui amb èxit el primer any de Martino. Des de l'abril passat, les lesions musculars martiritzen l'astre blaugrana, que s'ha passat l'últim mes a l'Argentina recuperant-se físicament, però també mentalment. Messi ha d'arrencar aquest 2014 havent fet un reset dels últims mesos, amb el cos i la ment preparats per als reptes que se li presenten. En l'àmbit col·lectiu, tornar a agafar les regnes d'un equip que necessitarà la seva genialitat per superar les exigències que es trobarà. I en l'individual, reivindicar-se com el millor futbolista del planeta i fer callar aquelles veus que enlairen un jugador que el curs passat no va aixecar ni un sol títol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.