Opinió

Temors fundats

La política esportiva és una peça molt important en la partida que està jugant Catalunya

Hi ha molta preocupació en l'esport català pel desenllaç de dues qüestions que apunten a la línia de flotació de l'associacionisme esportiu del nostre país, que van quedar aparentment aturades a final de l'any passat: la imposició de la llicència federativa única i la campanya d'inspeccions de treball. Són dues accions que pretenen estrènyer una mica més el nus corredís de la soga financera que ja està escanyant prou institucions, federacions i clubs de tota mena i condició.

En la Nit del Dirigent de l'Esport, celebrada la setmana passada, el president de l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport (ACDE), Pere Sust, burxava la ferida a l'hora de fer balanç del 2013 i enfocar els reptes per a aquest any. Acabem de passar un curs extraordinari des de la perspectiva dels èxits esportius, però altament preocupant pel que fa a la salut econòmica i financera. Va ser, resumint, el que va dir. I es va fer dues preguntes que es repeteixen cada moment: què passarà amb les inspeccions de treball? Què acabarà passant amb la llicència única? En la festa anual d'aquesta entitat, en què es feia un reconeixement a una trentena de directius i exdirectius de clubs i federacions catalanes, el neguit pel futur es va fer evident.

Lamentablement, quan han transcorregut només vint dies d'aquest 2014 ja ens ha arribat la primera resposta, que si bé encara no és definitiva, és d'una contundència aclaridora. El Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar divendres passat el nou text de la llei de l'esport de 1990, que preveu la implantació de la llicència esportiva única vàlida per a tot l'Estat. El govern del Partit Popular ho ven com una mesura per simplificar l'administració atenent una de les múltiples recomanacions de la Comissió per a la Reforma de les Administracions (Cora). En realitat és un element més de l'estratègia recentralitzadora de l'executiu espanyol, que aquesta vegada fins i tot topa amb els interessos de comunitats autònomes amb governs del seu mateix color polític.

La moratòria de les inspeccions de treball es manté, sota la mirada expectant, vigilant, de les institucions i federacions catalanes, que proven d'influir en el redactat del text de la llei d'emprenedoria, en què es pretén regular la figura del voluntari. El president de l'ACDE posava l'èmfasi en la necessitat que els clubs tinguin cobertura per gratificar els seus col·laboradors, però al mateix temps reclamava seriositat als dirigents que volen fer passar garses per perdius.

Els temors de l'esport català són fundats. Des de fa temps, cap de les decisions que es prenen des del govern espanyol està deslligada del procés polític que viu Catalunya. La política esportiva és una peça molt important en la partida que estem jugant. L'Estat ho sap i no deixarà d'estrènyer el llaç. L'únic camí és desempallegar-nos de la soga que ens ofega.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)