Opinió

Preservar la història

Com si la memòria en aquest sentit fos efímera

Crec que ja he comentat en alguna altra ocasió que al nostre país, a diferència d'altres, no hem tingut, en general, prou cura a preservar, recordar i difondre com cal els personatges i els episodis que han ajudat a fer gran la història dels nostres clubs esportius.

Potser en els darrers anys aquesta tendència ha anat canviant i cada cop són més les entitats, els periodistes i els historiadors que miren de restablir aquest buit que durant força temps ha existit.

Segurament vivim massa pendents només del present i de tot el que és novetat, i en canvi, el que va passar ara fa uns anys forma part ja del passat, com si la memòria en aquest sentit fos efímera.

En certa manera envejo els clubs anglesos de futbol o els equips nord-americans de bàsquet on la història de l'entitat es palpa en cada metre de les seves instal·lacions, on els aficionats tenen un respecte i una admiració pels exjugadors i tècnics i on el coneixement de la història d'aquestes entitats passa de pares a fills amb la naturalitat més gran del món i sense que sembli ranci o una antigalla.

Sempre he pensat que homenatjar la gent que ha ajudat a construir un club i a fer-lo gran, o bé recordar la història d'aquest entre els socis i els aficionats més joves no és sinònim de nostàlgia, ni de voler explicar batalletes, sinó simplement de passió per un club i de cultura esportiva.

I és que no ens n'adonem però el que per a nosaltres encara és ben fresc a la memòria perquè tot just va passar ara fa vint anys, a les generacions més joves els és força desconegut o els sembla un passat molt llunyà senzillament perquè molts d'ells o eren molt petits o encara no havien nascut.

Per això actes de reconeixement com el que la setmana que ve es viurà a Badalona coincidint amb el vintè aniversari de la copa d'Europa guanyada pel Joventut a Tel-Aviv són més que necessaris i d'agrair.

Poder recordar aquell èxit i compartir-lo amb els protagonistes directes és també una manera de dir, encara que sembli un contrasentit, que la història i el passat són una de les maneres d'ajudar una entitat a fer-la encara més viva, més gran i més actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)