Opinió

El factor passional

Més enllà de qüestions tècniques, el gran valor que ha d'aportar Luis Enrique al Barça és l'ànima competitiva que el defineix

Sortosament per als seguidors blaugrana, la temporada del primer equip de futbol s'ha acabat, i ho ha fet de la manera més representativa del que han estat aquests darrers nou mesos de competició. La impotència exhibida contra l'Atlético en el transcendental i frustrant últim partit del curs va reflectir les carències que fa temps que s'arrosseguen i que aquest any s'han fet tan evidents que ja no hi ha qui les dissimuli. Moltes són les anàlisis que s'han fet respecte a l'evident davallada en el joc de l'equip. Previsió, falta de profunditat, falta de recursos en les jugades d'estratègia… I podríem seguir, però prefereixo que siguin entrenadors i altres persones més enteses que un servidor les que parlin amb més deteniment dels aspectes mecànics del joc. Vull centrar-me en les sensacions que transmet l'equip blaugrana, que, més enllà dels constants debats sobre l'estil, són el primer factor que cal recuperar. En aquest sentit, m'atreveixo a assenyalar que la gran carència de Gerardo Martino durant la seva etapa al capdavant de la banqueta blaugrana ha estat no haver injectat caràcter a l'equip. Se li valora el seu discurs assenyat, les bones intencions, el respecte mostrat envers els jugadors i la institució, però no ha aconseguit motivar un grup que s'ha anat desconnectant a mesura que la temporada feia pujada. I en l'esport d'elit aquest és un factor diferencial de primer ordre que no entén de disciplines. L'últim exemple s'ha vist amb el Maccabi de Tel-Aviv, capaç de guanyar el cap de setmana passat l'Eurolliga de bàsquet quan totes les travesses el situaven a la cua dels favorits de la final a quatre disputada a Milà. I segurament no era el que millor plantilla tenia, ni variants de joc ni recursos, però sí el que més fortalesa mental acumulava i el que més convençut estava d'anar a totes.

Des d'aquí ha d'arrencar Luis Enrique: tornar a aconseguir que el Barça tingui ànima al camp, que s'engresqui i aconsegueixi engrescar el personal amb aquesta actitud. Un cop confirmat com l'escollit per redreçar el rumb blaugrana (avui serà presentat), l'asturià té aquest perfil d'home de caràcter, clar i directe, capaç de mantenir en tensió el grup. Així el defineixen aquells que han compartit trajectòria amb ell, primer en la seva etapa com a futbolista i, des de fa sis anys, dedicant-se a entrenar. Proper a l'hora de mostrar-se com un aliat més per als seus jugadors, però a la vegada amb l'autoritat necessària per evitar qualsevol excés de confiança que pugui distorsionar el paper de cadascú al vestidor. I és que, a banda de buscar respostes a fora en forma de fitxatges concrets, les solucions per canviar aquesta atonia que envolta l'equip se centren a revitalitzar els seus pilars, alguns tan sòlids com Piqué, Alba, Busquets, Xavi, Iniesta i, és clar, Messi. Reconnectar-los a còpia d'il·lusió, d'inconformisme i, per què no, de propiciar que treguin les males puces, si pertoca, serien aspectes que caldria afegir a la feina física i tècnica.

Aquest seria el primer repte que hauria de plantejar Luis Enrique i els seus ajudants, així com el d'aconseguir que a Messi se'l torni a veure somriure a la gespa. Per assegurar que el nou projecte avanci amb fermesa és important que el crac argentí recuperi el lideratge que tant s'ha trobat a faltar enguany al camp, ja sigui per motius esportius com extraesportius. I de la capacitat que tingui el tècnic asturià de connectar amb ell i d'encendre-li de nou la guspira competitiva dependran, en gran part, els resultats de la temporada vinent. Tots dos es necessitaran i, per tant, estan obligats a entendre's pel bé individual i col·lectiu del Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)