Opinió

Tendències

De tècnics com Guardiola, no en surten cada dia ni tampoc tots els clubs són iguals

El futbol tampoc s'escapa de les modes. Començant per l'estil de joc, continuant per les disposicions tàctiques i acabant pel perfil que han de tenir els entrenadors. Les tendències de l'èxit i l'actualitat futbolística marquen el camí a seguir de molts clubs.

Des de fa tres o quatre anys, per exemple, tothom busca el seu particular Guardiola. No vull dir amb això que abans que el de Santpedor fes el salt al primer equip del Barça no hi hagués hagut cap precedent semblant, però sí mai cap amb tant d'èxit. L'experiència de Guardiola va fer obrir els ulls a altres clubs, que d'un temps cap aquí s'han llançat a la recerca d'un perfil d'entrenador molt determinat. Es busca preferentment un exjugador de la casa, jove, reconvertit ara a entrenador, amb unes idees futbolístiques que combreguin amb el futbol vistós i de bon tracte de la pilota, i que, a més, puguin ajudar a recuperar la credibilitat esportiva, la il·lusió dels aficionats i, si els diners i els pressupostos ho permeten, també els títols i els èxits.

Aconseguir un entrenador que reuneixi aquests requisits té els seus punts positius. D'entrada, coneix el club i l'entén perquè s'hi ha fet com a jugador i en alguns casos també com a tècnic. Acostuma a estar ben valorat pels aficionats, que normalment s'identifiquen més amb un de la casa que no pas amb un tècnic que ve de fora i que quan marxi perdrà segurament qualsevol vincle amb l'entitat. I, sobretot, arriba amb una il·lusió i ambició que difícilment tenen els entrenadors amb molts anys de recorregut.

Però hi ha també altres aspectes a tenir en comte a l'hora de fer una elecció com aquesta. Primer de tot, que el fet que aquest perfil de tècnic hagi triomfat en algun altre club no és sinònim que ho hagi de ser a tot arreu. De tècnics com Guardiola, no en surten cada dia i tampoc totes les entitats són iguals. I en segon lloc, tractant-se d'un entrenador jove, els dirigents han de tenir clar que aposten per ell amb totes les conseqüències, que li donaran suport quan vagin mal dades i que tindran la paciència necessària perquè pugui tirar endavant el projecte que té al cap.

Si no és així, corren el risc de cremar-lo abans d'hora i d'espatllar la carrera d'un tècnic jove i amb un futur prometedor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)