Opinió

Al soci no se'l pot enganyar (més)

El més pur nuñisme. Les mateixes paraules.
Els mateixos comportaments. Idèntiques estratègies

L'entranyable periodista Quique Guasch és l'autor d'aquesta frase ja
mítica entre els informadors que segueixen l'actualitat del Barça i que completa l'original, emesa per l'expresident Josep Lluís Núñez ja fa uns quants anys... Ve al cas després d'escoltar el discurs de Josep Maria Bartomeu en la reunió del senat de dimecres. Anem a pams. D'entrada es valora positivament la seva capacitat per reconèixer que la temporada no ha estat bona. A allò que hauria de ser normal li posem un cartellet d'extraordinari. Autocrítica? En fi, la donarem per bona...

Més difícil de valorar són les frases textuals del president del Barcelona davant dels socis més veterans: “S'han dit, s'estan dient i es diran moltes coses que us poden fer dubtar. Que us poden portar a pensar que les coses no s'estan fent bé.” “No treballarem en funció del que ens marquin des de fora.” “No deixeu que ningú malmeti el nostre orgull, la nostra essència com a barcelonistes.” “Continuarem treballant per tal que la nostra imatge no quedi afectada per cap dels assumptes que últimament han tingut protagonisme en diversos mitjans.” President, em pot explicar què volen dir aquestes frases? Vol dir que des de l'exterior algú s'està inventant no sabria dir-li exactament què per perjudicar el Barcelona? És la famosa mà negra que era blanca fins que va deixar de ser-ho perquè el Real Madrid va guanyar la décima i vostè tant se'n va alegrar? O és que realment no passa res?

Cas Neymar: “Només us puc dir, com he dit sempre, que tenim la consciència molt tranquil·la d'haver fet el que hem cregut millor per defensar els interessos esportius i econòmics del Barça.” No han fet res malament? El club està imputat per primera vegada en la història, l'expresident, dimitit, i l'actual, en perill. De veritat tot està bé?

Cas FIFA i la Masia: “Voldria reiterar un cop més que lluitarem fins al final per defensar el nostre model formatiu que representa la Masia”, i: “Quinze títols de setze possibles són un premi a l'esforç dels nostres nois i noies del planter en un any difícil en què hem rebut una sanció per part de la FIFA que sembla posar en qüestió un model formatiu d'èxit.” I què deu tenir a veure el model formatiu amb saltar-se la llei emparant-se en la supèrbia? I si l'exercici ha estat tan bo, per què n'ha fulminat els responsables, Guillermo Amor i Albert Puig? Barrejar pomes amb peres no acostuma a ser profitós...

Això sí, 30 milions d'euros de benefici (molts estalviats gràcies al fracàs esportiu del primer equip de futbol), el totxo de l'Espai Barça a punt per aterrar a les instal·lacions del club i un estiu apassionant esperant els fitxatges que arribaran per tornar a tocar el cel (“un equip que us asseguro que tornarà a il·lusionar, tornarà a enganxar els aficionats i tornarà a guanyar”, va dir dimecres Bartomeu als membres del senat). El més pur nuñisme. Les mateixes paraules. Els mateixos comportaments. Idèntiques estratègies. Qui va gaudir d'aquell període pot estar tranquil. Qui no, mala peça al teler. “No espereu de nosaltres un lideratge cridaner, cara enfora, ni decisions sobreactuades. Ni en sabem ni ens agrada.” Doncs això.

I final: així va acabar el president: “Estem actuant amb mà ferma perquè volem un Barça guanyador, sanejat, honest, aglutinador, un Barça transparent, un Barça creïble, un Barça millor que sigui l'orgull de tots.” Guanyador? Sanejat? Honest? Aglutinador? Transparent? Creïble? Orgull de tots?

Ha començat el mundial de futbol i no hi som. El 2018 no hi podem faltar. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.