Opinió

Acció i reacció

Aquest ha estat un mundial poc ambiciós des del punt de vista futbolístic

El mundial de futbol del Brasil està a punt d'abaixar la persiana. Demà sabrem si el títol cau del costat dels alemanys per quarta vegada o bé és el tercer per als argentins. Feia vint-i-quatre anys que aquestes dues mateixes seleccions no es creuaven en una final, des del 1990 a Itàlia. I com cada mundial que s'acaba, també s'obre el debat de si aquest ha estat millor que els anteriors, de si hem vist o no un bon futbol i de cap on apunten les tendències tàctiques que les diverses seleccions ens han anat deixant durant aquestes setmanes.

És cert que aquesta és, de llarg, la copa del món on hem vist més gols des que es juga amb un format de trenta-dues seleccions. És veritat que hem vist partits entretinguts, amb força sorpreses, algunes d'inimaginables abans de començar la competició, però també em fa l'efecte que aquest ha estat un mundial poc ambiciós futbolísticament parlant.

Més enllà de si la recuperació per a una bona part d'equips d'una línia defensiva amb tres centrals ha donat resultats i ha estat un dels dibuixos tàctics predominants, i de si les seleccions que no han arribat en un bon estat físic han tingut poca cosa a dir, en general, la majoria s'han dedicat més a plantejar els partits pensant en com evitar els problemes que els podria crear l'adversari que no pas el contrari.

Poques seleccions han pensat primer a proposar i, en canvi, moltes s'han trobat còmodes esperant aquesta proposta per després mirar d'anul·lar-la o replicar-la. En el mundial he trobat a faltar més iniciativa i menys precaució, més acció que reacció i, com deia abans, poca ambició i molt de rebuig.

En qualsevol cas, una de les poques seleccions que han mirat de proposar durant tot el campionat ha arribat fins a la final i no descarteu que l'acabi guanyant, amb la qual cosa la teoria que darrerament corre sobre el fet que el futbol de control i de possessió anava de baixa quedarà en entredit.

Tot depèn, com sempre, de qui ho proposa i de com ho proposa. No vulguem enterrar tan d'hora una manera d'entendre el futbol simplement perquè alguns dels equips que l'han defensat no han assolit bons resultats últimament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)