Opinió

Dimarts de vergonya

Les penes i
les culpes, si és
que el jutge Ruz
així ho estima, són
de responsabilitat individual

Dimarts que ve, el FC Barcelona viurà un nou episodi per posar-se vermell. El club, representat pel seu director general, Antoni Rossich, declararà en qualitat d'imputat a l'Audiencia Nacional per primera vegada en la seva història. Al seu costat, entre d'altres, l'expresident Sandro Rosell, el responsable de tot el nyap. En joc, moltes coses, per exemple, saber si el president Bartomeu i el vicepresident Javier Faus acaben també imputats. Un drama per a la imatge d'una institució fins no fa gaire modèlica. Per cert, serà generós Rosell amb els seus excompanys o els retornarà aquest canvi d'estratègia interessada i tan curiosa que han patit des de la seva dimissió?

Recordareu que el 5 de desembre del 2013, el soci del Barça Jordi Cases va interposar una querella criminal contra Sandro Rosell per apropiació indeguda en la modalitat de distracció en la contractació del jugador Neymar. Amb posterioritat, la Fiscalia de l'Estat la va ampliar contra l'expresident i contra el club per frau fiscal, qüestió que va fer entrar en joc la temuda Hisenda pública.

I en aquest punt estem…, però més contra la paret que mai! El 10 de juny passat, l'advocat de l'Estat Edmundo Bal Francés, l'home que representa Hisenda, va fer un escrit al jutge Ruz demanant en quatre punts més informació, per exemple, sobre els detalls dels pagaments durant el mes de gener del 2014 i de les pertinents retencions de 5 milions d'euros cobrats per Neymar en concepte d'indemnització (el segon pagament pactat) i 900.000 euros en drets d'imatge o, també, sobre per què durant el mes de febrer el Barcelona va ingressar a Hisenda 13.550.830, 56 euros si tot estava en ordre. En el mateix escrit, l'advocat de l'Estat estimava que si Rosell estava imputat i cridat a declarar era perquè hi havia indicis de delicte; per tant, si els senyors Bartomeu Floreta i Faus Santasusana també havien signat els documents constitutius del mateix delicte es feia evident que també havien de ser considerats “tècnicament” individus imputats. Formalment, però, encara no ho estan. Per cert, el fiscal del cas, José Perals, ho veu igual. Perill.

I com es resol això? Dimarts 22, declaració del Barça i de Rosell. En els dies següents i en funció de com hagi anat la jornada, presentació d'informes i peticions per part del Ministeri Fiscal (José Perals), l'Hisenda Pública (Edmundo Bal), l'advocat de Jordi Casas (Felipe Izquierdo), el de Sandro Rosell (Ignacio Ayala) i el del F C Barcelona (Cristóbal Martell). No és difícil de preveure que els dos darrers estaran molt satisfets amb la declaració dels seus clients i que els dos primers ja tenen els papers demanant les imputacions del president i vicepresident del Barça. En funció del que es digui, no es descarta que hi hagi una ampliació de querella aprofundint, per exemple, en delictes com l'administració deslleial que Rosell, Bartomeu i Faus podrien haver comès. I Cases, què farà Cases?

El jutge Ruz és ràpid, així que s'espera pel setembre la seva decisió al voltant de la imputació més declaració (o no) de Josep Maria Bartomeu i Javier Faus. En aquesta tribuna sempre hem tingut sensacions força dolentes sobre el que passarà. De vegades la informació ajuda a preveure el futur… Ens quedava una resposta per donar. Què farà Cases? Les instruccions al seu advocat són clares: el nyap de Rosell, Bartomeu i Faus se l'han de menjar Rosell, Bartomeu i Faus, no els socis del Barça. Les penes i les culpes, si és que el jutge Ruz així ho estima, són de responsabilitat individual i, per tant, cap seguidor blaugrana ha de pagar per ells. Serà així?

Reunió Mas-Rajoy. El temps de la pedagogia i la negociació fa temps que s'ha acabat. Anem per feina. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)