Opinió

Fotografies de la final

Aquest cop, però, els teutons han pujat a l'Olimp de forma merescuda

L'anglès Gary Lineker va patentar una de les grans dites del futbol: “El futbol és un esport que juguen onze contra onze durant 90 minuts, i al final sempre guanya Alemanya.” Aquest cop, però, els teutons han pujat a l'Olimp merescudament. Alemanya és, més que mai, la mereixedora d'aquesta Copa del Món, i més després d'humiliar el Brasil (1-7) i jugar magistralment la final. El partit de Maracanã ens ha deixat unes quantes fotografies, al marge del gran joc desplegat pels de Joachim Low.

Primer. Per molt que s'entestin a enaltir Messi com el millor jugador de la competició, l'argentí només va rendir a bon nivell en la fase de grups i els vuitens de final. A Rio, Leo va jugar tocat contra els germànics, però també s'havia reservat durant alguns trams de la competició, igual com va fer durant tota la temporada amb el Barça. Si algun argentí havia de pujar a recollir el trofeu al millor, aquest havia de ser El Jefecito, Javier Mascherano. L'Argentina d'Alejandro Sabella s'aguantava per la tasca fosca, però imprescindible, del central del FC Barcelona jugant a la selecció per davant de la defensa.

Segon. Les barras bravas argentines han tornat a demostrar que el futbol, en aquest país, no és un esport més. Gairebé és una religió –liderada per Diego Maradona, segurament–, que acaba alienant els aficionats i fent-los comportar irracionalment al ritme de la massa. Quinze policies ferits i 54 detinguts, una xifra a tenir en compte. El futbol, opi del poble? A l'Argentina, al Brasil o a Espanya, segur que sí.

Tercer. La llotja d'un estadi, i més quan hi ha una final, és un espai de poder. Angela Merkel emocionada petonejant els de Low; Dilma Rousseff, que gairebé ni va voler tocar la Copa del Món, abans d'entregar-la a Philipp Lahm, i Vladímir Putin, atent, esperant rebre el testimoni del Brasil per organitzar a Rússia el mundial del 2018. Rússia i la seva política d'atraure grans media-events per posicionar la seva imatge-país. Rússia i la grandesa perduda, la superpotència fracassada que vol reposicionar-se al tauler d'escacs global a còpia de demostrar que continua essent atractiva per acollir grans esdeveniments esportius. Sotxi en el record.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)