Opinió

Xostakòvitx a Cervera

La seva imatge es troba fins i tot en un penó colossal a la façana d'una joieria

L'accent dsignifica. Venint de ponent, un cartell de la paeria saluda el visitant per aclarir-li, ja d'entrada, on arriba: “La ciutat de Cervera, amb Marc Màrquez.” Després, la banderola amb el número 93 del campió del món de moto GP penja en moltes balconades i la seva imatge es troba fins i tot en un penó colossal a la façana d'una joieria de la plaça de Sant Miquel, al capdavall de l'única universitat que el Decret de Nova Planta va permetre a Catalunya. I com que el Tro de Cervera –“Marc Márquez” als llibres, als mitjans de comunicació i a la Viquipèdia– escampa pel món el nom d'on el 1993 va néixer, els corregidors del moment li són tan agraïts com a Felip V quan va concedir el títol de ciutat a la vila.

Tirant avall, al carrer Major, el Museu Comarcal de Cervera li dedica un espai hagiogràfic que ofereix la possibilitat de fotografiar-se amb les granotes, les màquines i els trofeus de l'ídol i escriure al llibre de visites l'admiració que se li té “com a pilot i millor persona”, que hi és la frase més repetida. Enmig de l'enorme quantitat de propaganda, el seu logotip acronímic és a per tot, i la c del nom fonent-se amb la q del cognom fa de la marca “marcquez” un impacte visual sense cap accent d'un magnetisme globalitzador de primer ordre. Això i l'atracció de la riquesa de l'èxit: malgrat el secretisme, hom calcula que amb aquest aparador comercial, el jove es capitalitza cada any amb uns 5.000.000 d'euros. El que no és cap secret són els 130.000 euros amb què la Càtedra Cervera Emili Pujol ha hagut d'organitzar el 34è Curs Internacional de Música que avui 246 alumnes i 30 professors d'arreu del món també, clouen a la ciutat. Un curs que l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell, amb la participació de joves valors, va inaugurar diumenge passat amb la simfonia 1917, dedicada per Xostakòvitx a la mateixa revolució que avui, per absència, el nom del cerverí accentua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)