Opinió

Els límits de la severitat

Quan et poses a aplicar mesures contundents, has de ser seriós, coherent i equitatiu

Passat el primer gran sotrac de l'estiu en la Lliga de Futbol Professional, amb l'enrenou per capítols amb el Múrcia, la segona prova de foc arribava amb el tancament del mercat de fitxatges. Un esdeveniment teòricament sense gaires secrets ni efectes incendiaris, però que s'ha embolicat des que les limitacions de saldo han passat a manar. I si el descens del Múrcia ja va provocar una primera discussió pública entre la LFP i l'associació de futbolistes (AFE), aquest segon episodi obre una altra ferida entre la patronal i el sindicat.

N'hi ha per aplaudir que les limitacions tinguin efectes immediats i segurament imprevisibles fa uns anys. L'Sporting de Gijón no ha pogut fer ni un sol fitxatge, i això que va vendre Scepovic per 2,5 milions d'euros. És l'únic club dels 42 entre primera i segona A que no ha pogut incorporar cap jugador durant tot el mercat d'estiu, i es queda sense fer fitxatges per primera vegada en més de vuitanta anys. Un altre cas és el del Saragossa, que ha quedat amb un pam de nas en no poder inscriure el davanter Chuli, per qui ja s'havia entès a última hora amb el Betis. Si l'Sporting ha de pagar la penitència de no haver acomplert les exigències, benvinguda sigui la negativa. Si el Saragossa, amb la viabilitat amenaçadíssima fa uns mesos, creia que no vindria d'un moviment més encara que s'extralimités, està bé que li parin els peus. Com a mínim perquè els que miren d'adequar-se a les limitacions no siguin els primers perjudicats. Per la mateixa regla de tres, un cop et poses a aplicar mesures severes, has de ser seriós, coherent i equitatiu. Que qui la faci, la pagui, però que no es pugui sentir agreujat.

El cas més polèmic que ha deixat el tancament del mercat és el de Pedro León, sense fitxa amb el Getafe –tot i tenir-hi contracte– perquè si l'incloïa el club sobrepassava el saldo. El seu president, Ángel Torres, havia pressionat el migcampista perquè marxés, però no se'n va sortir. Mentrestant, però, va anar fent fitxatges. És veritat que a última hora no va poder incorporar Scepovic, però ja n'havia fet d'altres. Per què li permetia tramitar-los la LFP si ja superava el límit salarial, tenint en compte que Pedro León era jugador seu? La LFP no hi té responsabilitat? De moment, el jugador, assessorat i acompanyat per l'AFE, ja ha anat a denunciar el cas al Consell Superior d'Esports. I vés a saber si el sindicat de jugadors, molest amb la gestió dels límits salarials –a l'Elx, per exemple, van pactar una rebaixa dels sous per validar tots els fitxatges– no va més enllà. Parlem del tancament del mercat de fitxatges, tot i que en realitat és el termini d'inscripció de jugadors. Dels que arriben, i dels que ja hi són. I el que no pot ser és que un club vagi fent fitxatges –amb el vistiplau de la LFP, que és qui els valida– descomptant el sou d'un jugador, encara que tingui la intenció de treure-se'l de sobre.

Posats a imposar mesures, potser seria bo marcar un termini anterior al del tancament del mercat –tan sols un dia abans– i fer un repàs de cada club per informar-lo si, amb tots els números fets i sense la trampa de no comptar jugadors que formen part de la plantilla per més que no els vulgui, té marge o no. Perquè si ja era arriscat esperar a fitxar a les últimes hores, la cosa es complica amb les restriccions de saldo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)