Opinió

El gran Golas

La injustícia d'una mort prematura, en aquest cas als 24 anys, ens revolta

El monopoli futbolístic, que sovint té segrestat l'interès d'alguns mitjans i de part del públic, encara es frega els ulls amb l'estrena del mundial de voleibol a Polònia. 65.000 espectadors en el partit inaugural entre la selecció amfitriona i Sèrbia, que, com no podia ser de cap altra manera, va acabar amb victòria polonesa.

El partit va refermar que a l'Estat polonès s'espera amb una gran expectació aquesta competició, però també va deixar clar que, pels jugadors i els aficionats blanc-i-vermells, aquesta copa del món té un significat molt especial. Va en memòria del 16, del gran Golas.

El record no s'expressa a través d'un crit o d'una declaració oberta, no es fan minuts de silenci ni homenatges permanents. Potser el 2005 ja queda massa lluny. S'expressa en detalls, en símbols. Arkadiusz Golas reviu i torna a la pista quan el seu millor amic, Krzysztof Ignaczak, surt a jugar amb el 16 a l'esquena, el dorsal que sempre havia lluït un dels millors jugadors que ha tingut Polònia i que va morir en un accident de cotxe ara ja fa nou anys.

La injustícia d'una mort prematura, en aquest cas als 24 anys, ens revolta. Per això, sovint en magnifiquem el personatge. Però aquest no és el cas. La història d'Arek Golas ens parla d'una jove promesa del voleibol. Amb només 20 anys, ja era titular indiscutible en la selecció del seu país i arreu del món es parlava del brillant futur que tenia aquest nano de més de dos metres, que havia guanyat els galons a Polònia. Un dels bressols d'aquest esport, el pallavolo, és a Itàlia. Primer Pàdua i, després Macerata no van deixar escapar el talent de Golas. De fet, tot i el breu pas pel Lube Banca Macerata, en el gran club italià l'han recordat durant molt de temps. I és que cada jugador polonès que hi ha passat ha lluit sempre el dorsal 16 en honor al seu compatriota.

Polònia lidera amb fermesa la segona fase del seu mundial i ja la separen ben pocs partits de la final. Empesa pel públic, per l'atenció dels mitjans i amb el record d'Arek Golas en la memòria, el seu rendiment té un punt reivindicatiu. Com nosaltres, Polònia busca la Victòria. Amb V.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)