Opinió

Eugene, la primera damnificada

Eugene viu l'atletisme,
no com Barcelona,
que truca a la porta en les grans cites, però que no
ha consolidat una reunió anual

Si haguéssim de fer una llista dels cinc països més importants en la història de l'atletisme mundial, segurament n'hi hauria dos que sortirien segur: la Gran Bretanya i els Estats Units. La resta podrien ser discutibles, però amb aquests dos em sembla que tots coincidiríem. Doncs avui dia, cap ciutat de la Gran Bretanya ni dels Estats Units ha estat la seu d'un campionat del món a l'aire lliure, que és la màxima competició mundial de l'atletisme. La frase anterior té trampa, perquè Londres va rebre ara fa tres anys l'organització dels campionats del món del 2017, però encara no s'han disputat. De fet, la capital britànica també va aconseguir els mundials de l'any 2005, als quals va acabar renunciant per manca de finançament.

El primer mundial d'atletisme es va fer el 1983, i des de llavors se n'han disputat catorze edicions i n'hi ha tres més d'atorgades. Deu campionats s'han fet a Europa (Finlàndia –dos cops a Hèlsinki– Itàlia, Alemanya –Stuttgart i Berlín–, Suècia, Grècia, Espanya, França i Rússia)–, tres a Àsia (dos al Japó i un a Corea del Sud) i un a l'Amèrica del Nord (Canadà). Els tres concedits són dos a Àsia (Xina i Qatar) i un a Europa (Gran Bretanya).

Dels Estats Units, ni rastre. Eugene ha estat una de les tres candidates, amb Doha i Barcelona en pugna pel mundial del 2019 que es va atorgar dimarts a Montecarlo. Eugene va eliminar Barcelona en la primera votació i va perdre contra Doha en la segona. Si mirem els resultats de les votacions, la conclusió seria que els diners de Qatar no van prendre el mundial a Barcelona. Li van prendre a Eugene, una ciutat de poc més de 150.000 habitants. Potser seria, doncs, l'hora d'oblidar-se de Qatar, del Barça, dels diners, de les corrupteles, de les condicions inhumanes de treball dels que construeixen els estadis per al mundial del futbol del 2022 i preguntar-nos per què Eugene també va batre Barcelona en la lluita per una competició d'atletisme.

La primera resposta també podria ser molt fàcil i ràpida. En quin estat està Eugene? A Oregon. On hi ha la seu de Nike? A Oregon. Per tant, Barcelona ha estat superada pels diners de Qatar i de Nike. Una anàlisi simplista que no tindria en compte el que són Eugene i Barcelona en la història de l'atletisme. Eugene no té el currículum internacional de Barcelona, però des del 1975 organitza el Prefontaine Classic, una reunió que ja va formar part del Grand Prix de la IAAF i que ara és en el calendari de la Lliga del Diamant. Eugene viu l'atletisme, no com Barcelona, que truca a la porta en les grans cites, però que ha estat incapaç de consolidar una reunió atlètica anual de nivell. Eugene té un estadi vell –Hayward Field–, que recorda Steve Prefontaine i que forma part de la història de l'atletisme. I no li han donat el mundial. I em sembla més injust que no el tingui Eugene que no pas que no el tingui Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)