Opinió

Cal evolucionar més

Ara mateix, a l'equip encara se li detecten els mateixos problemes que en anys anteriors

El metge de capçalera de Luis Enrique li recomana que no es llegeixi les crítiques que rep. Les que li fan a ell o al joc del seu equip. Tothom està en el seu dret de fer cas del seu doctor, encara que de vegades, com tots, pugui errar en els seus consells per posar remei a una xacra. El tècnic asturià és un ferm partidari de l'autocrítica, i això l'honora, però tampoc ha de veure com a negativa la crítica que pugui venir de fora si aquesta no és partidista, constructiva i raonada i no està feta amb voluntat de posar pals a les rodes d'un projecte que tot just acaba de començar. Luis Enrique ahir no va voler valorar en profunditat les dades irrefutables que certifiquen que el Barça té pitjors números aquesta temporada que en les anteriors amb Tito Vilanova o Tata Martino en aquest moment de la temporada. Té menys punts i ha fet menys gols. També és ben cert que encara queda un munt de campionat i que seria absurd pensar que el títol ja està sentenciat. Però l'equip ha aconseguit deu punts menys dels últims 33 que el seu gran rival i això en una lliga que permet molt poques errades és un gran contratemps.

En el terreny de les sensacions, el Barça també va perdent. El Real Madrid ara mateix va llançat com un coet cap al títol amb golejades implacables, mentre que els blaugrana semblen estancats i són massa planers. No estan en regressió perquè seria injust afirmar-ho per l'empat sense gols a Getafe, però sí que es poden detectar alguns problemes coneguts que potser només el temps podrà resoldre. No es veu gaire evolució. Al Coliseum Alfonso Pérez es van generar situacions de perill, és cert, però tampoc gaires ocasions clares de gol. Luis Enrique va detectar encertadament que el problema dels últims anys era la gran dificultat que tenia l'equip per atacar defenses tancades i molt poblades i que volia dotar-lo d'una imprevisibilitat per complicar als seus rivals la tasca de defensar. De moment, però, aquest objectiu no s'està aconseguint malgrat els múltiples canvis que ha fet l'entrenador en totes i cadascuna de les alineacions. Lluny del Camp Nou, aquest problema es magnifica i només cal repassar els partits fora de casa d'aquesta temporada per demostrar-ho.

No cal, però, caure en el pessimisme. Hi ha temps més que suficient per seguir millorant i jugadors d'una qualitat inqüestionable per oferir un rendiment més elevat. Luis Enrique està tocant diverses tecles per intentar trobar la identitat que millor pot servir al seu Barça per ser més competitiu i tenir més garanties. Potser el camí és treballar més la proposta que va plantejar en el partit contra el PSG. És un bon punt de partida. Com es lògic es van veure alguns desajustos tàctics que van permetre als de Blanc crear perill en algunes ocasions, però en moltes fases del duel els blaugrana es van fer un tip de recuperar pilotes i se'ls va veure més dinàmics, frescos i menys previsibles al davant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)