Opinió

Entre ‘L'Équipe' i la BBC

Des del 1998, cap futbolista ha estat triat el millor de tots per ‘L'Équipe'
en un any
de mundial

Imagino que tots estaríem d'acord que el diari francès L'Équipe és el millor diari d'esports del món. I si algú no arriba a tant, segurament sí que acceptaria que és el diari que tracta millor tot allò que no és el futbol. L'Équipe tria des de l'any 1980 el seu millor esportista mundial de l'any –des del 1946 escull el de França–. Fins al 2011 era el millor esportista, homes i dones plegats –tot i que només un cop l'escollida ha estat una dona, Florence Griffith Joyner, el 1988–. Des del 2012, el diari tria el millor home i la millor dona. En les 35 edicions del guardó, el premi ha estat atorgat a un futbolista en cinc ocasions. Quatre han estat en anys de mundial (Paolo Rossi el 1982, Maradona el 1986, Romário el 1994 i Zidane el 1998) i Messi el 2011. Des del 1998, doncs, cap futbolista ha estat mereixedor del Champion des Champions de L'Équipe en un any de mundial. El 2014 tampoc n'és cap excepció, i el diari francès ha triat l'atleta del seu país Renaud Lavillenie com el millor de l'any. En dones, l'escollida ha estat la nedadora nord-americana Katie Ledecky.

Mentrestant, a Espanya, el diari Marca proclama Cristiano Ronaldo com el millor esportista –no només futbolista– del món i diu que ha estat el seu any, que ho ha guanyat tot. Tot? Que no es va jugar un mundial de futbol el 2014? Em sembla recordar que no va pas ser Portugal l'equip campió. Ni el finalista. Potser és que a Espanya es van oblidar del mundial des del moment que Xile els va eliminar en la primera fase.

També és veritat que la BBC ha designat CR-7 “personalitat esportiva estrangera de l'any”. Curiosa la tria de la BBC –un altre mitjà de gran prestigi, és veritat–, més que res perquè és el primer futbolista que guanya aquest premi des que el va rebre Ronaldo –el de veritat– el 2002, quan va liderar el Brasil en la copa del món del Japó i Corea del Sud. El millor esportista del món és un futbolista eliminat només començar en la gran competició del seu esport de l'any.

És curiós, si més no. Encara més si repassem el palmarès dels últims anys, en què apareixen noms com els de Sebastian Vettel, Usain Bolt (tres cops), Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer (tres cops). Tots ells indiscutibles números 1 al seu moment i que en el seu palmarès tenen tots els títols de les principals competicions del seu esport: Vettel campió del món; Bolt campió olímpic i mundial i els tres tennistes, amb títols en els Grand Slams –que seria l'equivalent als títols mundials–. O sigui, el que no ha fet Cristiano Ronaldo en aquest 2014 –imagino que ningú deu voler posar el mundial de clubs al nivell d'una copa del món de seleccions–. CR-7 va superar en la votació de la BBC Serena Williams, el boxador Floyd Mayweather i Marc Márquez. El guardó al millor esportista britànic de la BBC ha estat per al campió mundial de fórmula 1, Lewis Hamilton. Tots esportistes amb guardons mundials en el 2014. Tots menys un.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)