Opinió

Odegaard, Halilovic i companyia

En un món
ja prou accelerat,
la precocitat es multiplica a l'hora de buscar nous cracs del futbol

Si el món cada vegada va més accelerat, aquesta precipitació es multiplica en el cas del futbol d'elit, en què la precocitat és ja un fet habitual a l'hora de buscar nous cracs. Una de les últimes mostres s'ha reflectit amb el recent fitxatge d'un jovenet noruec de 16 anys anomenat Martin Odegaard. Un desconegut per al públic majoritari fins que el Real Madrid va connectar els seus enormes altaveus per propagar la seva presumpta condició de futura gran estrella del firmament futbolístic. En absència de l'ésser superior Florentino Pérez, va ser Emilio Butragueño –autor d'aquesta qualificació– qui va fer de mestre de cerimònies en la presentació del migcampista a Valdebebas, que va tenir poc a envejar a la d'un jugador consagrat. En aquest sentit, la maquinària promocional blanca va tornar a ser exemplar, com també els mitjans de comunicació, sempre molt agraïts de veure cares noves que despertin les expectatives de lectors, oients i teleespectadors.

Martin Odeggard, fill d'exfutbolista (Hans Erik Onegaard), ha aterrat al Madrid procedent del modest Stromsgodsed després de protagonitzar un tour per diversos clubs de primer nivell com el Bayern, l'Arsenal, el Liverpool i el mateix Barça. Finalment s'ha decantat pel color blanc, però jugarà d'inici amb el Real Madrid Castella de segona B. Caldrà veure si en aquest nou escenari el seu rendiment respon al de les jugades de fantasia que es poden veure al Youtube o bé si el suflé provocat pel seu precoç fitxatge per un club gran es va rebaixant, com ja ha passat en altres ocasions. En aquest sentit, tan important per a aquests joves és demostrar el seu talent com mantenir els peus sobre la terra.

Pel que fa al Barça, disposa d'una versió similar a la d'Odegaard pel que fa a les expectatives provocades pel seu fitxatge. Es tracta d'Alen Halilovic, de 18 anys. En tenia 17 quan, la primavera passada, el Barça va anunciar l'acord amb el seu club d'origen, el Dinamo de Zagreb. D'aquesta manera, el Barça s'avançava en la cursa per aconseguir els serveis de la perla més preuada del futbol balcànic, a qui s'ha titllat de successor de Modric. De fet, va signar el seu primer contracte com a professional quan tot just havia celebrat el seu setzè aniversari, després d'haver estat el jugador més jove a debutar amb el Dinamo. Ara Halilovic busca reafirmar les credencials amb el Barça B, on alterna la seva presència en l'onze d'Eusebio. Fins ara, el mitjapunta suma 11 titularitats en 22 jornades de segona A i ha marcat dos gols. També ha pogut tastar el primer equip, però s'ha evidenciat que el seu desembarcament amb els grans requereix més rodatge, igual que succeeix amb altres promeses del club que també han col·leccionat portades com Samper i Munir. Una espera que sovint contrasta amb la velocitat generada per tot el que els envolta.

Un altre exemple és el de Munir, de 19 anys, que després de la fulgurant aparició d'inici de curs s'ha reincorporat a la disciplina del filial blaugrana per la impossibilitat de Luis Enrique d'assegurar-li minuts de competició. El davanter, que va viure el seu moment àlgid amb un gol marcat a l'Elx en la primera jornada de lliga, de moment haurà d'exhibir el talent sense els atractius focus del Camp Nou, però, també, estalviant-se la pressió afegida que aquests exerceixen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)