Opinió

L'elegància és a Moscou

És un plaer com n'hi ha pocs, en això del bàsquet, atendre el joc de Nando de Colo, un jugador virtuós, rigorós i respectuós amb la tècnica

La trucada, com totes les que signifiquen alguna cosa, va agafar el nostre protagonista amb la decisió meditada i presa, amb la muda plegada i facturada. Cap a una altra direcció, és clar. Però era la veu de Dimitris Itoudis, qui li parlava, apoderada i greu, acompanyada per la seducció de les raons que proporcionen els contractes que només poden oferir aquells que remenen tot l'or de Moscou.

El va escoltar, i Nando de Colo no va tornar a Toronto com tenia previst i va fer camí cap a Rússia. Per ventura de deutors incurables i insignificants com nosaltres, agraïts a Itoudis, al CSKA i al Senyor per haver-nos tornat l'escorta francès. Perquè, no es tracta només que De Colo sigui dels comptats jugadors que encara queden que podrien jugar amb americana i pantalons. No, és que sap bé el Senyor que no faltem quan diem que, acabat el partit, tindríem per ben segur que cap de les dues peces s'haurien arrugat. Un tipus de qualitat prodigiosa i que, en el vocabulari ordinari i significatiu (i pertinent) de la vida dels cent quaranta caràcters, diríem que se la treu cada dia que hi ha partit. Amb classe.

El dubte sempre plana en aquestes tornades de l'NBA estudiades des de la perspectiva d'una moneda, de la cara o de la creu, de l'èxit o del fracàs. Però ràpidament veus que t'equivoques, si en el seu cas ho intentes veure des d'aquest angle diabòlic. “Perdre el temps? A l'NBA? No, en cap cas. Pots dir-ho de moltes maneres, i una és acceptar que les coses no van anar com esperava. Però no és perdre el temps haver estat un any i mig treballant en la millor organització de l'NBA, els Spurs, al costat de tots els seus tècnics i jugadors. I en tot cas, ara tinc 27 anys i quan acabi el contracte al CSKA en tindré 29. Vull dir que la porta dels Estats Units no és per a mi una porta tancada.”

De Colo sap què ha fet aquests dos anys als Estats Units i sap bé per què ha tornat. “No volia guanyar sense jugar i vaig demanar el traspàs dels Spurs. I enguany als Raptors hauria jugat, però va venir el CSKA em va donar l'oportunitat de jugar i guanyar.” I endavant, amb un compromís franc i mesurable des del primer dia, assistint regularment als entrenaments a pista de l'equip mentre es recuperava de la lesió que es va fer en la preparació del mundial, amb el braç esquerre trencat i enguixat. Fent el treball específic en hores diferents per, assegut a la banda, circumspecte i analític, conèixer el joc dels companys, les dèries dels tècnics i l'amplitud dels sistemes –i ara ja ho podem matisar: el contracte signat és un 2+1, i és segur que el president Vatutin fa dies que té decidit executar la tercera temporada.

Jugaria amb americana i pantalons i acabaria sense cap arruga, amb prou penes suat, havent-nos-ho ensenyat tot. Com els individus necessaris, fent que la victòria o la derrota fossin irrellevants i vulgars com tots els finals. Delectant-nos amb el simple procés, mostrant-nos l'elegància vertadera, la que habita en els detalls. Jugaria i veuríem en ell l'actitud distingida de la fotografia en blanc i negre lleugerament tocada de contrast, en una suspensió a mitja distància. Arrencant des del perímetre, parant-se amb els dos peus i alçant-se vertical i solemne. La senzillesa com a sofisticació màxima, arreu, també en les entrades a cistella culminades amb safates esveltes, acabades sempre amb la mà exterior per evitar el defensor. Amb tota naturalitat, amb la dreta o amb l'esquerra. Amb o sense pèrdua de passa, virtuós i rigorós i respectuós amb la tècnica. De Colo, el monsieur que juga a Moscou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)