Opinió

927 anys

Això tardaria un treballador amb un sou mitjà a l'Estat espanyol a percebre el sou de Messi en un any, segons una aplicació del web de la BBC

Ha arribat a un punt que calibrar els salaris dels grans cracs del futbol mundial supera la lògica del comú dels mortals. Per tal de fer-se'n a la idea, la BBC va engegar la setmana passada en l'edició digital una aplicació (www.bbc.com/news/world-31110113) que permet calcular a cada usuari quant tardaria a acumular el que perceben els Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Bale i companyia segons el que cobren en un any dels respectius clubs abans d'impostos. Les dades que s'exposen són tan sorprenents com inquietants. Per exemple, un treballador que ingressi 1.869,1 euros bruts mensuals, que va ser el salari mitjà a l'Estat espanyol l'any 2013 segons l'INE, tardaria 927 anys a guanyar tant com la fitxa anual de Messi, (20.800.000 euros segons les dades que utilitza l'aplicació). O sigui, tal com indica el web, aquest treballador estàndard hauria d'haver començat a treballar el 1088 –en plena edat mitjana– per haver igualat el sou de l'astre argentí aquest 2015. També s'exposa que Messi tarda 11 minuts a percebre el sou setmanal del mateix treballador. És cert que es tracta del millor jugador del planeta, i en conseqüència el més ben pagat, però els resultats continuen sent impactants si es rebaixa el llistó a cracs més ‘terrenals' com Cesc Fàbregas (10,4 milions) o James Rodríguez (9,6 milions). Si ho desitgen, facin vostès els càlculs, tot i que aquells propensos a frustrar-se val més que se n'abstinguin. Encara més si es pertany al grup cada cop més ampli de mileuristes, i ja no parlem si ens traslladem a les rendes dels països menys desenvolupats.

Aquesta aplicació forma part d'una sèrie que amb l'etiqueta Un món més ric exposa des del lloc web de la BBC la desigualtat existent en el món actual. Sense pretendre entrar en l'inacabable debat sobre si aquestes xifres són ètiques, sí que és prou explícit que el futbol que qualifiquem d'elit reflecteix bé la tendència d'una societat on el concepte d'equilibri i mesura va de baixa per donar pas a exageracions de tota mena. De fet, en el mateix futbol professional també es viuen diferències abismals entre les grans estrelles i la classe obrera. Proliferen els jugadors pendents de rebre nòmines endarrerides, i si això succeeix a primera divisió imaginem-nos, doncs, la situació a mesura que baixem de categoria. Tots ells convivint amb futbolistes que, sense afegir-hi els sucosos contractes publicitaris, ja multipliquen el pressupost de la gran majoria de clubs.

Malgrat aquestes contradiccions, el futbol professional continua sent un dels esports que més diners mouen. De fet, segons l'últim estudi realitzat per la revista Forbes, 15 dels 100 esportistes més ben pagats del planeta són futbolistes. Per contra, els seus dos màxims exponents –Messi i Cristiano Ronaldo– no encapçalen aquesta llista. Aquest privilegi, segons la mateixa revista, el té el boxador Floyd Mayweather, campió del món en diferents categories, que entre el juny del 2013 i el mateix mes del 2014 va alçar-se amb uns guanys de 105 milions de dòlars (92,7 milions de dòlars). Una xifra que aquest 2015 podria quedar ampliada si, tal com s'espera, es tanca el combat amb Manny Pacquiao, amb una bossa calculada ni més ni menys que en 200 milions de dòlars. Rere el boxador nord-americà se situa Cristiano Ronaldo, que entre sou i contractes publicitaris s'aixeca fins a 80 milions de dòlars. Completa el podi l'actual icona de l'NBA, LeBron James (72,3 milions), mentre que Leo Messi és el quart d'aquest rànquing (64,7 milions), just davant de Kobe Bryant (61,5 milions).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)