Opinió

Bàsquet 3x3, rugbi a 7...

Que s'utilitzi el 3x3 per estendre
la pràctica del bàsquet em sembla molt bé, però que s'utilitzi com a substitutiu del bàsquet, no

Els Jocs del Mediterrani que es disputaran a Tarragona el 2017 inclouran el bàsquet 3x3 en el programa. D'aquesta manera, la competició poliesportiva reservada a atletes dels països de la zona mediterrània i seguirà el camí obert en els Jocs Olímpics de la Joventut, que en la seva primera edició, l'any 2010, ja va substituir el bàsquet tradicional pel 3x3. La primera edició dels Jocs Europeus, que es faran el mes de juny a Bakú també ha canviat l'esport que es va inventar James Naismith per aquest succedani de bàsquet de carrer (també és conegut com streeball). És clar que els Jocs Olímpics de la Joventut estan reservats a esportistes d'edats compreses entre els 14 i els 18 anys, i en els Jocs del Mediterrani i els Jocs Europeus són per a esportistes sèniors, encara que la gran majoria dels que hi participin no siguin de primeríssim nivell.

La Federació Internacional de Bàsquet està molt interessada a promocionar el 3x3 i amb la seva introducció també ha trobat una bona manera de no carregar encara més un calendari de competició més que saturat. Que s'utilitzi el 3x3 per estendre la pràctica del bàsquet em sembla molt bé, però que s'utilitzi com a substitutiu del bàsquet, no. No és el mateix esport.

Tampoc el rugbi a 7 és el rugbi tradicional que es disputa amb quinze jugadors –ni tampoc el rugbi a 13–. Quan es diu que el rugbi tornarà al programa olímpic en els Jocs de Rio després de quasi cent anys d'absència, no es diu tota la veritat. El rugbi a 15 va ser olímpic en quatre de les set primeres edicions dels Jocs (1900, 1980, 1920 i 1924), però el que s'incorporarà a Rio 2016 no és l'esport que es va inventar William Webb Ellis en el segle XIX. És un succedani, en què totes les estratègies que han fet gran el rugbi a 15 no hi tenen lloc. Imagino que tothom deu tenir clar que no és el mateix fer un esport amb quinze jugadors que amb set, per molt que les regles bàsiques siguin les mateixes. Els Jocs Olímpics duren dues setmanes. La copa del món de rugbi, sis setmanes. El gran desgast físic dels partits de rugbi fa que no es pugui concentrar un gran torneig d'aquest esport en l'espai d'uns Jocs Olímpics. La solució? Fer entrar el rugbi a 7. Perfecte. Però no és el mateix esport. No ens confonguem. Vull pensar que ningú diria amén si li diuen que el futbol i el futbol sala és el mateix esport.

Si el futbol sala fa el seu camí al marge del futbol, que el rugbi a 7 i el bàsquet 3x3 també el facin, però que no sigui a costa d'eliminar les disciplines mares. El rugbi a 7 té els seus tornejos, la seva vida, excepte quan topem amb els Jocs Olímpics. Diuen que és per innovar, per atreure els joves. Potser sí, però jo no em creuré que hi hagi veritables ganes d'innovar en el programa olímpic fins que el pentatló modern –l'esport inventat pel baró de Coubertin– entri en les rotacions i quedi fora del programa en alguna edició dels Jocs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)