Opinió

Curses de gran bellesa

Una de les grandeses del ‘running' és la possibilitat de veure territori

El running s'ha posat tant de moda que, possiblement, a la majoria de mitjans de cobertura nacional els passen per alt algunes de les proves que se celebren pel país. Qui més qui menys, tothom va a córrer o té ganes de posar-se a prova, sobre l'asfalt o entre els corriols de muntanya. De fet, aquesta és una de les grandeses del running: la possibilitat de veure territori, de conèixer el país fent esport i descobrir paratges naturals de gran bellesa.

Aquesta ha estat una de les característiques que la majoria dels 400 inscrits en la cursa del Roc Gros (Balenyà, Osona) destaquen d'una mitja marató que aquest abril ha fet ja quatre anys. Enguany la va guanyar, novament en categoria masculina, Josep Viñas (L'Esportiu) i, en categoria femenina, Laia Andreu (CE Callús). Aquests dos professionals van anar per feina, perquè en encara no 1 hora i 45 minuts Viñas va fer els 21 quilòmetres i va superar els 1.030 metres de desnivell positiu. Andreu ho va fer gairebé en dues hores: 1h58'50''. Però, darrere d'ells dos van anar arribant altres esportistes als quals la victòria ja els era impossible, però van gaudir de la cursa com una activitat d'oci saludable que els permet veure món. Les vistes des de la carena de Balenyà (Puig-Castellar, el cim més alt) són magnífiques si no hi ha boira a la plana de Vic.

Curses com aquestes són una activitat essencial per a la promoció de molts pobles de Catalunya. Són, de retruc, un actiu bàsic per a la construcció de la seva marca de poble; pel seu posicionament, ara i futur. Molts difícilment tindran capacitat econòmica i humana per tirar endavant grans equips de futbol o bàsquet, però, per contra, tenen uns entorns naturals que els fan ser referents per a molts enamorats de la muntanya, molts runners que evadeixen les seves preocupacions enfilant senders i boscos cada diumenge. I que els centres excursionistes i els ajuntaments ho sàpiguen aprofitar és important per articular ofertes esportives atractives que atreguin centenars de visitants durant algun cap de setmana a l'any. De moment, n'hi ha uns quants, com Balenyà, que ho han sabut fer, i això s'acaba notant en molts aspectes de la vida local. També en l'econòmic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)