Opinió

Xiulem.cat

El PP no es demana per què passen
les coses.
No admet preguntes, ni se les fa. El seu argument és la porra

La final de copa ve al rescat del PP després de la trompada de diumenge. L'aquelarre basc i català al Camp Nou i la xiulada garantida a l'himne espanyol per part de les dues aficions els dóna mastegada la pertinent maniobra de distracció. És penós. Miguel Cardenal, el secretari d'estat per a l'Esport d'un govern en temps afegit, es permet el luxe de recordar-nos que qui xiuli l'himne haurà de respondre'n individualment. Dilluns ja veig una altra campanya d'autoinculpació dels milions de catalans que no seran al Camp Nou i que xiularan l'himne davant de la tele. O els que entrin a www.xiulem.cat per anar-se desfogant.

No és només un problema del govern del PP. És que la recuperació impúdica de l'orgull dels vencedors del 1939 que va impulsar Aznar ha derivat en una versió del segle XXI del falangisme que s'ha enquistat de manera força transversal en la societat espanyola. I com tot totalitarisme de manual, el neofalangisme no accepta preguntes, ni se les fa.

L'actitud pròpia de qui exerceix un poder de base democràtica no és anar contra els fenòmens discordants que sorgeixen, sinó preguntar-se per què hi són. Plantejar-se què han fet perquè una amplíssima majoria de catalans tinguin una actitud davant els símbols espanyols que va des de la indiferència pietosa al repudi explícit (i, en aquest cas, sonor). No ha estat el cas. Els totalitarismes treuen la porra i mai es pregunten en què s'han equivocat.

Crec que no xiulem per ofendre. Ho fem perquè aquests símbols espanyols no tan sols no ens representen i ens oprimeixen, és que a còpia d'anys hem arribat a la conclusió que no ens representaran mai i que, si poden, ens destruiran. A occident preval la llibertat d'expressió davant la submissió a uns símbols que són percebuts com a causants dels nostres problemes, i no s'hi val a respondre com ens sentiríem si es xiulés Els segadors. En nom de què? Si no hem fet res, si no tenim poder per fer res, si els agredits som nosaltres. Impedir que Manuela Carmena sigui alcaldessa de Madrid és una rebequeria de mal perdedor. A Carmena no se li pot retreure res perquè no ha tingut poder per fer res. No és el mateix que apartar de l'alcaldia de Badalona Xavier Garcia Albiol pels seus plantejaments xenòfobs en l'exercici del poder.

Hi haurà espanyols de cor que se sentiran ofesos per la xiulada. Els demano les disculpes que el govern espanyol no ens ha fet arribar mai pels incompliments reiterats dels acords amb el govern (i per tant amb la ciutadania) de Catalunya, pels atacs sistemàtics a la diferència, pels intents d'aniquilació cultural, social, lingüística, econòmica i política que divendres sí i divendres també practiquen amb aquesta nosa del nord-est que, d'altra banda, necessiten per poder sobreviure. I faig saber que quan siguem un estat lliure no xiularé l'himne.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)