Opinió

El producte i el futbolista

Estaven tan equivocats els que van voler fer Adu una estrella? O el nivell era secundari?

Freddy Adu torna a ser als Estats Units. S'ha acabat, almenys de moment, el seu periple per Europa. L'última parada l'havia dut a Finlàndia, al Kups, amb el qual va acabar jugant a l'equip reserva, a la quarta divisió. Fa uns dies, i després de quatre mesos al país nòrdic, ell mateix va anunciar que se n'anava. Amb 26 anys, ha provat de progressar a tot arreu, però ha fet tot el contrari. Ni al Benfica, ni a Os Belenenses, ni al Mònaco, ni a l'Aris, ni al Rizespor, ni al Jagodina. Portugal, França, Grècia, Turquia, Sèrbia i Finlàndia, amb un altre pas entremig per l'MLS i també pel Brasil. Res de res. Com més va, pitjor.

Va néixer abans el producte que el jugador. Amb 14 anys, va firmar un contracte amb la lliga professional americana i un altre de molt atractiu amb Nike. Joventut, potència, projecció. Una promesa. Però el màrqueting no està fet per esperar i tenir paciència. Qui sap si per impulsar el futbol, l'altre futbol, als Estats Units, els entesos van veure en aquest jovenet d'origen ghanès el perfil ideal, i no hi havia temps per perdre. Però no tot el que es ven, encara que vingui dels americans, acaba tenint èxit. El context semblava òptim. I el salt a Europa semblava confirmar-ho, perquè el Benfica va aconseguir endur-se'l quan tenia 18 anys a canvi d'uns 2 milions de dòlars. Fent hemeroteca d'aleshores, es rescaten qualificatius com el jove astre o, directament, el nou Pelé.

La trajectòria ha estat d'una regressió exagerada. Fiasco rere fiasco. L'etiqueta pesa, i ell no ha sabut, o pogut, dur-la. Tan equivocats estaven els que el van voler fer estrella? O el nivell era secundari? Em vull imaginar que alguna cosa tenia. I potser no és ben bé culpa seva que no l'hagi sabut treure. Qui sap si, sense tanta pressió, hauria fet més carrera, o com a mínim més productiva. Tampoc sabem si, en realitat, és un noi humil que només ha estat embolicat en una xarxa d'interessos comercials. Al cap i a la fi, si després de voltar una desena de clubs ets capaç d'anar a Finlàndia i acabar jugant a la quarta categoria, no sé si és perquè el producte s'ha d'acabar d'explotar, o perquè senzillament vols jugar a futbol, allà on sigui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)