Opinió

El futur del Barça

Des de les aparicions de Sergio i Pedro (i ja fa set temporades) cap altre jugador sorgit del planter és titular al Barça

No hi ha sextet però tampoc cap fracàs. Guanyar quatre o cinc títols de sis és un èxit es miri com es miri. El Barcelona és el millor equip de futbol del segle XXI i la seva intenció és que, quan aquest s'acabi, ho continuï sent. Com el periodisme no entén de futur farem una aproximació al present perquè cadascú extregui les seves conclusions.

Josep Maria Bartomeu ha portat al club una nova estructura del futbol dividida en tres etapes: la del primer equip, liderada per Robert Fernàndez; la de la base (de cadets fins a prebenjamins), amb Jordi Roura al capdavant, i, enmig, la del Barça B i els juvenils, amb Pep Segura de cap. Quedem-nos aquí, en aquesta fase que té a veure amb el futur immediat ja que d'aquí sortiran (o ho haurien de fer) una base important dels propers jugadors del primer equip.

El Barça B debuta demà a Cornellà a 2a B i per tant l'objectiu de Gerard López ha de ser tornar a pujar perquè en aquesta etapa (malgrat que hi ha debat) la formació és més completa amb més competitivitat. Ho intentarà amb un planter sense el talent d'altres generacions, amb jugadors desanimats per haver de jugar en aquesta categoria i un conjunt que haurà d'aprendre a digerir la categoria i a competir com no ho va fer l'any passat.

El més important de tot el futbol de base és que l'entrenador del primer equip obri la porta als joves. Enguany Sandro i Munir tenen fitxa del primer equip. Ells són del gust de Luis Enrique tot i que encara hem de comprovar el seu rol. En canvi Deulofeu ha hagut de marxar a l'Everton i tot i que Pedro ha fitxat pel Chelsea, Adama Traoré també ha sortit direcció l'Aston Villa anglès (hi ha veus que apel·len a criteris econòmics per quadrar balanços perquè no es creuen un descart per motius futbolístics). Dues perles, dos grans extrems de futur, han abandonat el club. Criteris ben definits en Luis Enrique i, pel que s'intueix, compartits pel nou organigrama esportiu. Talent i treball segons qui s'ho mira però, sobretot, un mirall per als nens que pugen (i que veuen els papers de Masip, Bartra, Sergi Roberto, Montoya, Denis Suárez...). Tres perles més no han rebut el permís per marxar: Samper, Grimaldo i Dongou.

Sergi Samper ha anat de gira amb el primer equip tot i que ha fet la sensació que Gerard Gumbau li ha guanyat terreny. Dos perfils diferents d'una mateixa demarcació. Un cop més, criteris futbolístics de l'entrenador. Malgrat tot, el Barça ha refusat ofertes de cessió per Samper. Hi ha tècnics al club que consideren que no valen per a res. Opinable. Cessions a clubs amb entrenadors que no veuen el futbol com al Barça li interessa no valen per a res; cessions a clubs que juguen a l'atac o que tenen Pacos Jémezs a la banqueta, aquests sí que valen. De moment, Halilovic jugarà cedit a l'Sporting d'Abelardo. Veurem. Amb Samper, Gerard López té un repte davant seu.

I Grimaldo? Un altre dels cracs del planter acaba contracte a final de temporada i ni ha estat renovat ni s'ha permès la seva sortida. Cas perdut? Això sembla. Luis Enrique ni el considera i la intenció de renovació d'Adriano és tota una declaració. A Gerard, en canvi, li agrada i l'ha fet capità. Criteris futbolístics, un cop més. Pel que fa a Jean Marie Dongou, ni l'han deixat sortir ni compta pel primer equip. És una necessitat pels interessos d'ascens del club que, naturalment, són els importants.

La presa de decisions actual afecta també els juvenils que, veient el que veuen, decideixen marxar a altres clubs abans d'arribar al filial. La fuita de talents és preocupant ja que ha deixat el tercer equip molt tocat. Mentrestant el club no ha reaccionat i el camí cap al Camp Nou cada cop és més impossible. Des de les aparicions de Sergio i Pedro (ja fa set temporades) cap altre jugador sorgit del planter és titular (Alba, el 2012, va costar 14 milions d'euros).

Per tant, com es planteja el futur? El president Bartomeu, el gestor Albert Soler i els tècnics Robert, Segura i Roura estan decidint el pla. No ho tenen fàcil per donar forma a l'“evolució del mètode”, segons ho defineixen, perquè vénen d'un model d'èxit. És molt interessant. Ho seguirem.

Les llistes

La de Junts pel Sí ja està tancada. La de la CUP, aviat. Tots, camí de l'estat propi. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)