Opinió

Els dopats i la cadena perpètua

I molts, quan tornen, encara són més bons que no ho eren abans, quan anaven dopats

Cada vegada que esclata algun escàndol de dopatge en l'esport apareix un tema recurrent: els esportistes que donen positiu han de poder tornar a competir un cop complerta la sanció? Amb les lleis actuals, la resposta és sí. Amb les lleis actuals també es permet aplicar la cadena perpètua –diguem-ho així– en cas d'acumulació de positius greus. O sigui, que un esportista reincident pot acabar exclòs de forma definitiva de l'esport, però no un que dóna positiu per primer cop.

Només cal que estigueu atents aquests dies en el mundial d'atletisme i veure com apareixen molts atletes que han complert sancions per dopatge. No tinc dades per afirmar que la majoria dels esportistes que donen positiu tornen a la competició, però la impressió és que n'hi ha molts que ho fan. I molts, quan tornen, encara són més bons que no ho eren abans, quan anaven carregats i van ser enxampats en els controls antidopatge. Avui hi ha la final dels 100 m del mundial. Entre els grans candidats al triomf hi ha dos homes que han estat sancionats per dopatge: Justin Gatlin i Tyson Gay. Ni el més ingenu dels aficionats pot pensar que és igual que el campió mundial dels 100 m del 2015 sigui Usain Bolt, per exemple, que Gatlin o Gay. Els dos atletes dels Estats Units van complir la sanció i són ben lliures de competir. I poden tornar a ser campions del món. Tornar, perquè Gatlin ho va ser el 2005 i Gay el 2007. Gatlin va ser castigat amb vuit anys de suspensió el 2006, que van ser reduïts a quatre el desembre del 2007. Gay va estar suspès entre el maig del 2013 i el juny del 2014 i va perdre els resultats a partir del juliol del 2012. Els títols mundials del 2005 i el 2007 no es van veure afectats. Parlant en termes policials, Gatlin i Gay tenen antecedents, s'han redimit i els pecats del passat no haurien d'afectar el seu futur. Per això estan a Pequín. I per això potser avui un dels dos pot ser el nou campió dels 100 metres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)