Opinió

DIES IRAE

L'art de fitxar i traspassar

Els futbolistes són més cars o més barats, ja sigui per fitxar o per traspassar, segons si has tingut èxit esportiu o no

Adéu, Pedro, i gràcies

DILLUNS 24.

Després d'haver debutat ja amb el Chelsea, Pedro Rodríguez torna a les instal·lacions del Barça per acomiadar-se de l'afició blaugrana de manera elegant i tranquil·la. Es tractava de resoldre una situació complexa en què tant el jugador com el club preferien que Pedro es quedés, i s'ha resolt de la millor manera possible. Ara bé, també s'ha de valorar una altra cosa. Per tenir un equip guanyador s'han de millorar tant com es pugui totes les posicions del camp. I amb els fitxatges de Neymar i Suárez no hi ha cap dubte que s'han millorat les alternatives anteriors per acompanyar Messi a la davantera blaugrana. Sap greu que un jugador de la qualitat i el rendiment de Pedro se'n vagi. Però més en sabria si no fos perquè el llistó de la titularitat s'ha apujat. És un luxe que el Barça pugui prescindir d'un jugador com Pedro. Luis Enrique es queda sense un magnífic quart home per a la davantera, però el que li envegen els altres clubs són els tres titulars.

Els negocis del Madrid

DIMECRES 26.

El Madrid traspassa Illarramendi a la Real Sociedad per 16,5 milions d'euros, dues temporades després d'haver-ne pagat 39 al mateix club pel mateix jugador, tot i que llavors només havia jugat 52 partits a primera divisió. No cal posar adjectius per qualificar aquesta operació econòmica i esportiva. Si de cas, afegir-hi que el jugador que havia d'ocupar el lloc d'Illara quan ja el van donar per inútil a la casa blanca, el brasiler Lucas Silva, que va costar 14 milions en el mercat d'hivern passat, ha estat cedit a l'Olympique de Marsella. O la cessió de Coentrão, el lateral que va costar 30 milions.

Aquest autoodi tan culer, tan català de fet, ens va fer instal·lar la idea, més des d'aquí que des de Madrid mateix, que el Madrid sí que sap traspassar jugadors, no com el Barça. El valor del traspàs d'un jugador depèn sobretot del rendiment que se n'hagi tret o, en termes comptables, de l'amortització que se n'hagi fet. I, sobretot, d'una cosa molt més futbolera: si has jugat bé i has guanyat títols, vol dir que has fitxat i has traspassat bé, i encara més si en l'apartat de fitxatges hi pots posar un bon grapat de jugadors que has format en els equips de base. En definitiva, els jugadors són més cars o més barats, fitxats o traspassats, segons si has tingut èxit esportiu o no. En aquests termes el Barça de l'última dècada goleja escandalosament el Madrid.

I sí, el Barça també ha fitxat jugadors que han passat amb més pena que glòria i se n'han anat per la porta de darrere i sense deixar ni una propina. Però han hagut de succeir operacions com la d'Illara i traspassos com el de Pedro o Cesc o Alexis perquè s'admeti que el Barça (amb alguns errors, només faltaria) ho està fent molt més bé que el Madrid. Ara bé, tot i la contundència dels números i dels títols, difícilment desapareixerà aquest autoodi tan culer.

Bolt, l'invencible

DIJOUS 27.

Usain Bolt acaba de guanyar els 200 metres. En el mundial de Pequín han passat altres coses magnífiques. Però el millor velocista de tots els temps és d'una altra dimensió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)