Opinió

El blau i el blanc són borbònics

L'invent del color de les veles de les naus catalanes ve del període franquista

Malgrat que a molta gent d'esperit lliure i democràtic, republicà o igualitari no li agradi aquest fet en ple segle XXI, els colors blau i blanc de la camiseta de la Real Sociedad, el Deportivo, el Saragossa, l'Espanyol i altres són d'origen borbònic. Monàrquic. No democràtic, ni popular.

S'equivoca Joan Collet, bon president d'un club català que viu fa temps en normalitat democràtica en passar de ser un club en mans d'amos milionaris a ser SA i foragitar els elements feixistes i d'extrema dreta, quan afirma que els colors de l'Espanyol són iguals que els que duien a les veles les naus catalanes quan ensenyorien la Mediterrània a la baixa edat mitjana. En cap de les quatre grans cròniques catalanes, de Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i Pere el Cerimoniós, escrites a finals del segle XIII i durant el XIV i considerades el millor conjunt historiogràfic de l'Europa medieval, s'esmenta que el color dels vents sigui blau i blanc, com manta vegada ha explicat el prestigiós professor de la Universitat de Barcelona Anton Espadaler, especialista en literatura medieval catalana.

Aquesta afirmació la va divulgar Joan Segura Palomares, dirigent del Movimiento Nacional durant el franquisme, que també fou president de la Federación de Entidades Taurinas de Catalunya, un home que defensava idees com aquesta: “José Antonio no era ni un fascista, ni un derechista. Era otra cosa. Era como aquella mirada que en la fotografía me hizo adivinar que no era un hombre malo. Y a partir de entonces empecé a leer sus obras, a tenerlas siempre a la cabecera de la cama.” I va fer fortuna l'invent del color de les veles de les naus catalanes en el període franquista i just els anys de transició juancarlista sota les presidències de Vilà Reyes, Manuel Meler, Antoni Baró i Francesc Perelló.

La història deixa la seva petja. També a l'Argentina li costa admetre l'origen borbònic llunyà dels seus símbols, i cerca i recerca tot de raons històriques. Tenen raó, però, que amb llibertat tothom li dóna un sentit propi i particular al seu ser.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)