Opinió

Xaràpova i el periodisme

Xaràpova va voler defensar Nadal amb una piulada que no podia ser més equivocada

Maria Xaràpova va fer una piulada en defensa de Rafa Nadal amb la qual responia una altra piulada del compte oficial de l'obert dels Estats Units. La piulada que va generar la reacció de la tennista russa va ser la següent: “Aquest és el primer cop en deu anys que Rafa no guanyarà cap Grand Slam.” El mallorquí havia perdut en la tercera eliminatòria contra l'italià Fabio Fognini (6-3, 6-4, 4-6, 3-6 i 6-4) i això, en efecte, significava que, després de deu anys consecutius, no guanyaria cap títol de Grand Slam. En l'obert d'Austràlia i el Roland Garros havia arribat fins als quarts de final, i a Wimbledon no va superar la segona eliminatòria. Poc després d'aquesta piulada, Xaràpova responia: “Un titular molt més apropiat seria que ha guanyat un Grand Slam cada any en els últims deu.” I completava la piulada amb l'etiqueta #respect (‘respecte').

Per a Xaràpova, doncs, la notícia no era l'actualitat –que Nadal, després de perdre, no guanyaria cap Grand Slam per primer cop en deu anys–, sinó els èxits precedents del tennista mallorquí en els quatre grans tornejos del calendari mundial. I no només això. Per ella, la piulada original –que, de fet, ja portava implícit el missatge que volia donar Xaràpova– era una clara mostra de poc respecte envers el jugador mallorquí. Si pensem que un compte de Twitter oficial com el de l'obert dels Estats Units té com a objectiu, entre altres coses, donar informacions actualitzades del que està passant durant el torneig, arribarem a la conclusió que Xaràpova no podia estar més equivocada. Perquè l'actualitat mana i, si Nadal quedarà sec de Grand Slams per primer cop des del 2004 és notícia, i l'obligació d'un mitjà de comunicació com Twitter –si convenim que aquesta xarxa social desenvolupa aquesta funció– és dir-ho. I dir-ho tampoc no suposa cap falta de respecte envers l'implicat. No dir-ho, en canvi, seria una falta de respecte envers l'aficionat que vol saber què ha passat.

El periodisme explica les coses que passen, agradin o no. En aquest cas, l'eliminació de Nadal confirmava la greu crisi de joc que passa des de fa mesos. És un fet i cal dir-ho, perquè els lectors –o usuaris de Twitter– n'estiguin informats. La informació no ha de ser laudatòria perquè sí, i quan un jugador passa una mala ratxa, s'ha d'explicar i prou. Ara m'imagino la reacció de Xaràpova traslladada al terreny de la política: el Pacte del Tinell del 2003 va deixar fora CiU al capdavant del govern català després de 23 anys amb Jordi Pujol com a president. La notícia per a Xaràpova no hauria estat que CiU perdia el govern de la Generalitat després de 23 anys, sinó que CiU havia governat durant tot aquest temps. Un titular així no tindria ni solta ni volta i suposaria l'acomiadament immediat del periodista que gosés escriure'l. Maria Xaràpova de tennis en sap un niu, però ha demostrat que de periodisme va més aviat fluixa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)