Opinió

Camises negres

I la camisa negra és un dels símbols per excel·lència del feixisme italià

El Lazio de Roma ha anunciat aquesta setmana que farà servir un nou equipament en els partits fora de casa, un equipament completament negre. La decisió ha entusiasmat els seus seguidors feixistes, que en són molts, i ha creat un notable enrenou en els altres. Encara que els responsables del club han volgut negar de seguida qualsevol relació ideològica o política amb la tria, el fet és que el Lazio, especialment a través de la Curva Nord, és ben conegut per la ideologia d'extrema dreta que es respira al seu estadi. I la camisa negra és un dels símbols per excel·lència del feixisme italià.

A primers del segle passat els camicie nere, els camises negres, van ser un grup de voluntaris organitzats per Mussolini com a cos paramilitar, responsables de les accions violentes del seu moviment. Són famoses, dissortadament, les imatges dels camises negres marxant sobre Roma amb Mussolini al seu davant. Diuen que en van ser uns dos-cents mil entrant a la ciutat per a prendre violentament el poder i establir-hi el règim feixista que acabaria portant Itàlia al desastre més gran.

A Itàlia, per aquesta raó, la camisa negra encara avui està associada a un mal record que la fa ben poc popular. Ara, però, el Lazio l'ha adoptat, i no només això, sinó que a més l'ha decorat amb una versió més gran del seu escut, que inclou una àguila, un altre dels símbols preferits del feixisme italià.

És cert que el color negre està de moda. És veritat que equips com el PSG o la Juve el fan servir. Però la relació del Lazio amb els moviments feixistes fa que la tria en aquest cas cause polèmica perquè sembla anar més enllà de la moda.

Perquè només cal recordar imatges que han causat commoció a Itàlia, com les salutacions feixistes de Di Canio o Radu, els homenatges prodigats a Arkan o altres escenografies tenebroses per a imaginar-se-les ara amb l'afegit la camisa negra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)