Opinió

Ser campió i ser el millor

O algú considera que el Real Madrid és millor que els Golden State Warriors, els campions de l'NBA?

La qualificació de millor del món l'atorguem tot sovint en molts aspectes de la nostra vida. El millor grup musical o cantant, actor, escriptor, cotxe, mòbil, fins i tot alguns aliments s'atorguen la condició de millor del món en la seva categoria. Deu ser cosa de la condició humana, això de buscar el millor. Atorgar el qualificatiu de millor a una cançó, una novel·la o una pel·lícula acostuma a no tenir res de racional, sinó que ens guiem per les emocions a l'hora de decidir què és el que ens agrada.

En l'esport és on s'usa més sovint el qualificatiu de millor de món. Tan sovint que gairebé cada dia tenim referències a si és Messi o és Cristiano Rolando el millor futbolista del món. Per sort, en els esports, tenim uns elements que ens ajuden a discernir sobre qui és o no és el millor. Després el cor ens diu una cosa o una altra, però els campionats, els títols, els trofeus, acostumen a donar i treure raons.

Determinar qui és el millor en els esports tampoc és una cosa científica. Ara mateix ningú discutiria qui és el millor velocista del món: Usain Bolt. El jamaicà té el rècord del món i és el campió olímpic i mundial. Ho té tot. Res a discutir. Però i en salt de perxa, per exemple? El francès Renauld Lavinellie té el rècord mundial i és el campió olímpic, però va ser derrotat l'estiu passat en el mundial. I així podríem anar fent.

I en els esports d'equip? Els mundials de clubs, o copes intercontinentals, o la Super Globe d'handbol, són les competicions que haurien de dir-nos qui és el millor en cada esport. Ara mateix, el Real Madrid és el campió en futbol i bàsquet, el Barça en hoquei sobre patins i el Fuchse de Berlín en handbol. Són aquests els millors equips del món en aquests esports? Deixem-ho que són els que ostenten els títols, perquè el que és clar és que, en un d'aquests esports, no hi ha dubte que el club que té el títol de campió del món de clubs no és, ni de bon tros, el millor club del planeta del seu esport. És el bàsquet, és clar. O algú considera que el Real Madrid és millor que els Golden State Warriors, els campions de l'NBA? Recordem que a l'NBA consideren que el seu campió, és el campió del món –tal com es grava l'Anell que reben els campions–. Els llepafils diran ara que una cosa és el bàsquet FIBA i una altra el bàsquet NBA, i és veritat, però també és veritat que, en el fons, és el mateix esport. El Real Madrid és ara mateix el millor equip del món en el bàsquet FIBA, però no és el millor equip de bàsquet del món. Segurament ni el segon o el tercer. Potser ara faltaria un últim pas: un duel entre el vencedor de la copa Intercontinental i el campió de l'NBA per esclarir els dubtes que ens puguin quedar. Però no en pretemporada –recordem els Open McDonald's–, que és quan s'acostumen a fer els duels entre equips FIBA i NBA, sinó a la primavera, quan tothom estigui amb les màquines a ple rendiment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)