Opinió

La UEFA, acorralada

Al final va ser una pancarta que valia per a la UEFA o per defensar els rovellons a les muntanyes. Endavant. Tenim pressa

Dimecres el Camp Nou va donar una bufetada històrica a la UEFA, amb la mà ben oberta, d'aquelles que fan soroll. El cas de les estelades és tan estúpid que ni l'article 16.2 ni totes les reunions de la diplomàcia espanyola amb observadors ucraïnesos, gal·lesos i suecs serviran per a res. El cas és tan flagrant que més aviat o més tard acabarà amb el canvi de la normativa UEFA i serà el final d'un abús vergonyós.

El Barça i els seus advocats, els d'ara i els ja acomiadats com a coartada davant dels socis i l'opinió pública per les primeres derrotes, sacrificats, doncs, a pesar de seguir escrupolosament l'estratègia marcada des del club que, és clar, s'ha vist que va ser errònia. Acceptar la culpa de l'exhibició d'estelades per part de la gent blaugrana en la final de Berlín ha estat una gran cagada, amb perdó. Diplomàcia sí, és clar, però no com a pla únic. Tot el que ha vingut després és conseqüència de no haver tocat d'entrada la tecla que tocava. La treva actual fa riure. El Barça segueix amenaçat i ha de seguir treballant la via esportiva per canviar la maleïda normativa. No hi ha més sortida que aquesta: canviar la llei. Tant sí com no.

La UEFA, a més, haurà de fer front a la justícia ordinària, aquesta que tanta por li fa, que la té entre l'espasa i la paret i que li serveix per espantar els seus clients amb amenaces de multes i exclusions. Democràcia pura. El col·lectiu d'advocats Drets (contra la catalanofòbia) ja s'hi ha posat. Sergi Blàzquez i Ramon Estebe no trigaran a presentar-se als jutjats de Barcelona per iniciar el procés. Segons va anunciar el mateix president, Josep Maria Bartomeu, en l'assemblea, el president de la Confederació de Penyes, Antoni Guil, també farà camí. I Manifest Blaugrana, grup de socis liderats per Marc Duch, també està estudiant l'opció de la via suïssa. Estarem atents.

La nova amenaça per a la UEFA arriba ara des de la política. L'exvicepresident institucional del Barcelona entre els anys 2005 i 2009, Joan Franquesa, ha visualitzat la necessitat que la Unió Europea defensi la ciutadania d'una llei que vulnera els drets més elementals, en aquest cas la llibertat d'expressió. Una llei privada pretén passar per sobre de les que donen sentit comú a la convivència al Vell Continent. Manifest Blaugrana executarà el pla. D'entrada ja han sol·licitat a uns quants polítics la presentació d'una petició al Parlament Europeu perquè insti la UEFA a modificar el seu reglament. Josep Maria Terricabras (ERC), Francesc Gambús (UDC), Javi López (PSC), Ernest Maragall (NEC), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Urtasun (ICV) són els nous representants dels socis del Barça i de tots els ciutadans que s'estimen les llibertats. Avui és l'estelada; demà vés a saber.

Tots els ciutadans i socis que vulguin adherir-se a la iniciativa ho poden fer a través del web www.manifestblaugrana.cat/estelades. Bartomeu i els directius del Barça, també. Han estat convidats per carta i de manera individual, però de moment no hi ha notícies seves. N'hi haurà? Sí, no?

Respecte

De la pancarta de dimecres al Camp Nou, en fi, millor cap comentari. Se n'havien de desplegar dues de contundents, contra la UEFA i a favor de la llibertat d'expressió, però, un cop més, sí però no. Al final va ser una pancarta que valia per a la UEFA o per defensar els rovellons a les muntanyes. Endavant. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)