Opinió

La llarga durada a les banquetes

La teoria de la direcció esportiva més estable s'esmicola quan el tècnic diu qui vol fitxar

En plena aturada de la competició a primera divisió, el Vila-real va anunciar la renovació de Marcelino García Toral fins al juny del 2019. L'entrenador asturià és al conjunt de la Plana des del 2013 –hi va arribar amb l'equip a segona A–, aquesta és la quarta temporada i el club pensa en ell per a tres més. No és gens habitual en el futbol espanyol, i hem sentit sovint entrenadors que es queixen de la volatilitat de la seva feina i de l'excessiva dependència dels resultats. Tampoc és ben bé cert, però, que una durada llarga de contracte com la de Marcelino sigui ara mateix l'excepció. L'Atlético encara va ser més exagerat amb Simeone, a qui va allargar el contracte fins al 2020, un cop accentuada, i amb èxit, la identificació entre l'argentí i l'estil de l'equip. A un altre nivell, i més a prop, el Girona va decidir prorrogar el lligam amb Pablo Machín, l'artífex de la millor temporada de la història, fins al 2018.

Per què contractes tan llargs? És fàcil interpretar-ho com una mostra de confiança absoluta –i més quan és una renovació d'un professional que ja acumula temps i mèrits a l'equip–, tot i que ja m'agradarà veure si cinc o sis resultats negatius seguits no faran tremolar el convenciment. Lligat a això, és també una manera de transmetre a la plantilla el pes que té el mister, els agradi més o menys. I si grates més, pots trobar fins i tot que un any o dos més formin part del procés de negociació: “No et podem pagar tant, però t'oferim un altre any.”

M'havia cregut força la fórmula d'una direcció esportiva potent i estable, que decidís la conveniència d'un entrenador o un altre (amb contractes més curts), igualment com amb els jugadors. La teoria, però, s'esmicola quan és el tècnic qui diu al director esportiu qui vol fitxar, cosa que passa quatre de cada cinc vegades. Per tant, potser val la pena no fer tantes voltes, reconèixer que l'entrenador és qui mana i, si s'hi creu de debò, donar-li crèdit. I si van mal dades, defensar-lo. És el que deurà fer Florentino amb Rafa Benítez, no? Al cap i a la fi, li va firmar un contracte per a tres temporades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)