Opinió

Massa temps aturats...

O sigui, la jutgessa el que diu és que l'estelada sí, però millor que no perquè, és clar, pot provocar

Els meus respectes per la Il·lustríssima Senyora María del Mar Coque Sánchez, titular del jutjat número 19 de Madrid. Ella és qui ha estirat de les orelles la delegació del govern de la capital de l'Estat i qui ha donat la raó a Joan Lleal Ramírez, un aficionat del Barça que va ser detingut per ensenyar una bandera estelada a l'estadi Santiago Bernabéu durant el Real Madrid-Barcelona del 10 de desembre del 2011. Humiliat i condemnat a pagar 3.001 euros i a viure amb la prohibició d'entrar a cap recinte esportiu durant sis mesos. Per una estelada. La senyora María del Mar ho ha revocat tot.

La sentència del contenciós administratiu número 19 de Madrid (núm. 351/2015, per si algú la vol veure) explica que Joan Lleal va ensenyar dues vegades la seva bandera i que per aquest motiu va ser detingut pels agents de l'autoritat. Aquests el van acusar “d'incitar amb gestos obscens els aficionats locals, per la qual cosa el van sancionar com a autor d'una infracció administrativa qualificada com a greu en l'article 22.2 en relació amb l'article 7.1 a) de la llei 19/07 d'11 de juny contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport”. Tot això per portar una bandera legal. La jutgessa justifica la seva sentència perquè la suposada gran provocació amb gestos obscens no ha estat acreditada.

I escrit això, una reflexió. Explica s'il·lustríssima autoritat judicial que “que tampoc és qüestió de legalitat o no de l'exhibició d'una o altra bandera, ni de l'exercici de drets constitucionals, sinó de la conveniència i/o adequació d'una actuació en un determinat moment tenint en compte les circumstàncies de temps i espai, i evidentment l'exhibició d'una bandera que pot tenir conseqüències negatives i pot ocasionar seriosos problemes per la reacció de tercers en aquest context, i que, per tant, no s'ha de titllar d'inadequada l'actuació policial”. O sigui, l'estelada sí, però millor que no perquè, és clar, pot provocar. És a dir, justifica la desproporcionada actuació dels policies i no els explica que en comptes d'anar a buscar a qui porta la bandera el que haurien de fer és perseguir tots aquells que tenen al·lèrgia als símbols democràtics, en aquest cas, a una bandera que portava un ciutadà català. La culpa no és de qui porta una estelada, sinó de qui la vol prohibir. I seria convenient, arribats a aquest punt de la pel·lícula, que la mentalitat general anés canviant... L'Estat espanyol va estar quaranta anys aturat, però els efectes del franquisme continuen massa presents a massa llocs. Bé per la senyora María del Mar, però cal un pas més.

Les estelades i la UEFA

Per cert, segur que la sentència ajudarà el col·lectiu Drets, en nom dels socis del Barça Francesc Abad i Jordi Marsal, a explicar a la UEFA que això de les estelades no fomenta la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància. I haver d'anar a lluitar-ho als jutjats fa molta vergonya. I molta mandra. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)