Opinió

Parlem d'ètica en el futbol?

Desitjo que el Pare Noel porti seny, coherència, ètica i moral al món del futbol

S'acaba aquest 2015 i em sembla adient fer un petit resum de tot el que ha passat. Però especialment faré un balanç en relació amb el que podríem anomenar la política del joc net i de fer les coses bé. Ha estat un any en què per diverses raons les paraules ètica, moral, valors, compromís, professionalitat, estabilitat i transparència s'han dit moltes vegades de boca de personalitats i responsables de l'àmbit futbolístic i polític. En un any hem viscut diversos processos electorals, processos judicials i, esportivament, el Barça ha passat de 0 a 100 de manera extraordinària i ha acabat coronant-se, cosa que tots ja sabíem, com el millor equip del món del 2015. Aquest article no té la intenció d'imposar un parer, té la intenció d'exposar una idea que es basa en uns fets que em sembla que ens haurien de fer reflexionar. Cadascú ho farà, si vol, i traurà les seves conclusions, però queda clar que no podem mirar cap a un altra banda com si res no passés, com a mínim jo no estic disposat a fer-ho.

Vam començar l'any amb una convocatòria electoral anticipada al Barça. Eren moments difícils, ja que el club i alguns dirigents i exdirigents estaven sota sospita i l'entitat, als jutjats. A més, i això és el més important per a molta gent, els resultats no acompanyaven. Per si fos poca cosa, el president va resultar imputat pel tema Neymar i la imatge del Barça es va veure greument afectada. Tot aquest tema encara no està tancat i sembla que n'hi ha per a temps. Esperem, doncs, que s'aclareixi i que el Barça deixi d'estar en una situació de judicialització permanent. Encara recordo, i desitjo que sigui veritat i es pugui demostrar, com l'actual president (ara sí electe i amb molta diferència respecte al segon), deia que no s'havia fet res malament i que ho demostrarien. De fet, va dir allò de: “Ho tornaria a fer tot igual.” Esperem que no, que el que hauria volgut dir era que ho farien amb més claredat i tenint en compte que no es pot fer el que no es pot explicar al soci.

Després ens vam trobar amb una campanya electoral en què tots els candidats deien que amb ells el Barça sortiria dels jutjats, que serien transparents, que la seva gent mai faria res dolent o que afectés negativament el Barça, que volien un Barça amb valors, que l'ètica era la seva eina, etc. Però mentrestant, es deien de tot, de vegades amb un estil impropi de persones que volen exercir un càrrec tan representatiu en l'àmbit internacional com és ser president del Barça. De fet, no és gaire just generalitzar, però sí que ho puc fer pel que fa al to de la campanya.

Per si fos poc, la UEFA i la FIFA ens van castigar sense poder fitxar fins al 2016 per un tema que ni tan sols ells saben com explicar clarament o defensar davant el Barça, altres clubs i mundialment, ni tampoc davant les famílies dels nois afectats. I ara sabem que els seus màxims responsables han estat suspesos durant vuit anys pel comitè d'ètica de la FIFA. Passa com en la política, que ningú ha fet res, tothom ha guanyat i tot queda igual. Doncs no, hem de posar fi a tot això. Sabeu què us dic, desitjo que el Pare Noel porti seny, coherència, ètica i moral al món del futbol. I als Reis els demano que Messi i companyia continuïn jugant a futbol durant molts anys. Bon Nadal i feliç 2016 per a tots vosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)