Opinió

L'apoderament

El Barça pot ser capdavanter global en iniciatives de participació

El Barça (1) és el club que és “més que un Club”, una entitat pluriesportiva i dels seus socis. El fet de ser propietat de més de cent cinquanta mil persones és un fet que, sortosament, tothom coincideix a no posar en discussió, sinó tot al contrari. Que els socis siguem
els propietaris del club i no pas que ho sigui un
inversor concret ens fa diferents, especials,
més forts i més únics. És, en definitiva, una grandesa que cal preservar i de la qual es pot treure valor.

2. A partir d'aquesta singularitat, cal treure'n el màxim rèdit possible: potenciar-ho i convertir-ho en un actiu. Per tant, cal repensar el model organitzatiu i social, cal treure profit de la intel·ligència col·lectiva i aprofitar el talent intern. Imaginem-nos que poguéssim canalitzar la voluntat de participació d'alguns dels milers de socis del FC Barcelona (òbviament, no tothom s'hi apuntarà), creant àrees de treball, generant dinàmiques constructives. D'entrada, se sol dir que això és impossible, que no sortiria, però de tots és sabut que quan les coses es construeixen professionalment solen fructificar amb èxit.

3. És cert, moltes vegades el poder tem que els socis opinin més del compte i s'entén, perquè tenen por de perdre el control, perquè ja tenen bastanta feina amb la que hi ha sobre la taula i això de la participació està molt bé, però la pilota ha d'entrar i ja se sap… Pensem-hi, de debò, la participació des del club es pot tutelar, es poden iniciar iniciatives des d'una òptica absolutament inclusiva, positiva i engrescadora. Sempre és un bon moment per implantar mesures en les quals els socis puguin tenir veu i vot, i més ara, després d'una victòria electoral com la de Bartomeu. Ara, si es volgués iniciar seria idoni, perquè no hi ha cap tempesta en l'entorn.

4. El Barça pot ser capdavanter global en iniciatives de participació i realitzar una política de futur, sòlida. Per exemple, es poden iniciar referèndums electrònics a través dels quals els socis (i si es vol, en alguns casos, també els aficionats) puguem escollir sobre diferents matèries. Alhora, es pot impulsar una renovació de l'assemblea de compromissaris, fent que aquesta sigui més representativa i molt més interessant. A més, es pot incloure el vot electrònic (sumant-lo així també al vot presencial) per a les eleccions del Barça, senzillament amb l'objectiu d'adaptar-se al temps i fomentar que tots els socis, visquin on visquin, puguin votar.

5. Com sempre, davant els canvis es pot ser proactiu o reactiu. És l'hora de fer un pas endavant i tenir una posició de lideratge amb l'objectiu de fer un club més robust, innovador i de futur. Que els socis puguin apoderar-se de parcel·les de responsabilitat és un repte social determinant, que en una perspectiva temporal d'un lustre acabarà esdevenint clar. Som-hi, participem-hi, fem Barça, fem-lo cada dia entre tots, com fins ara, però aprofitant els nous canals que la tecnologia ens permet i que les noves iniciatives ciutadanes ens assenyalen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)