Opinió

Sobrevalorats

La gent potser se sorprèn, però en cinc anys al Real Madrid, Zidane només va guanyar una lliga i una Champions

No sé com acabarà el projecte de Zinedine Zidane. El que sí que he llegit recentment és que abans de començar el partit contra el Betis, el compte de Twitter de la LFP enviava un missatge recordant que el francès havia signat el millor inici d'un entrenador del Madrid, i és clar, els va faltar poc per subratllar: “Amb 180 minuts, Zidane n'ha tingut prou per ser el millor entrenador de la història del Madrid.” És clar, va acabar el partit i un altre compte, @2010MisterChip, recordava que amb l'empat contra el Betis, Rafa Benítez tenia més bons registres en l'inici d'un tècnic madridista que el vanagloriat Zidane. És tot tan ridícul!

Zidane, a qui alguns s'han atrevit a comparar amb Guardiola, va iniciar el seu recorregut com a entrenador sense tenir carnet, cosa que li va suposar una suspensió de tres mesos sense poder entrenar el Castella a segona B. El TAD ho va arreglar després i va anul·lar la sanció. En tot aquest embolic no cal dir que el pobre exjugador segur que va tenir una part de culpa, però menys que aquell que el va empènyer a posar-se a la banqueta per glòria madridista i a fer el gran salt tan aviat com fos possible al primer equip.

El recorregut de Zidane no ha estat, ni de bon tros, el que va fer gran Guardiola. El tècnic català va disposar d'una oportunitat al filial, amb tota la documentació en regla, i quan Rijkaard va culminar un any desastrós i irresponsable al primer equip, a Guardiola se li va presentar l'ocasió que quasi tothom li negava per inexperiència.

El Madrid ha cregut que la cosa podria funcionar igual. La petita diferència és que a Zidane se li demana que faci jugar el seu equip amb el futbol que ell té al cap, mentre que de Guardiola se sospitava que podria tornar a posar en escena la filosofia futbolística de Johan Cruyff. Insisteixo, no sé cap a on va el projecte de Zidane, però les comparacions amb el català avui són ridícules. Zidane ha arribat després que al vestidor del Madrid s'hagi produït la famosa tàctica dels jugadors quan un entrenador no agrada, és a dir que els resultats l'acabin fent fora, a més d'una campanya en contra soterrada a la premsa. Zidane té tothom a favor, per convicció o perquè és la darrera bala que Florentino Pérez té a la recambra, mentre que Guardiola només tenia a favor la directiva i quatre crèduls a l'estadi.

Arribats a aquest punt, i encara que els números a partir d'ara m'ho rebatin, Zidane està sobrevalorat. De tant posar-nos el gol que va marcar en la final de la lliga de campions contra el Bayer Leverkusen, tot i que la gran estrella va ser un superb Casillas, ens han volgut colar un jugador que al darrere duia un sac de títols descomunal i que ben bé podria entrar al temple dels jugadors irrepetibles. Doncs bé, qualsevol de les segones espases del Barça té més bon historial que tot un Zidane.

La gent potser se sorprèn, però en cinc anys al Madrid, Zidane només va guanyar una lliga i una Champions, palmarès que se suma a les dues lligues que tenia com a exjugador de la Juventus. Sí, aquest és el seu historial, al qual cal afegir un mundial i una copa d'Europa amb França. Bé, crec que està sobrevalorat si es repassen historials futbolístics d'alguns barcelonistes i, fins i tot, d'alguns madridistes.

PD: Cristiano només ha guanyat una lliga en els sis anys que fa que és a Madrid, i una Champions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)