Seleccions

Gerard s'estrenarà a la banqueta contra Cap Verd

Partit de Nadal. El nou seleccionador debutarà contra el combinat africà, un conjunt gairebé desconegut que enguany ha assolit l'èxit més destacat: arribar als quarts de final de la copa Àfrica

Més enllà de les raons sentimentals –animar la selecció–, el principal argument esportiu per acostar-se a l'estadi Lluís Companys el 30 de desembre serà veure un altre cop els cracs de casa nostra defensant la samarreta de Catalunya. Aquest cop amb el nou seleccionador, Gerard López, a la banqueta. I és que el convidat per al partit de Nadal és Cap Verd, un combinat gairebé desconegut per al gran públic, ja que en ben poques ocasions ha jugat competicions importants i no té cap gran figura destacada.

El dilluns 30 de desembre, a les set del vespre (per TV3), els principals futbolistes catalans tornen a tenir una cita amb la selecció. La data, pactada amb el Barça i l'Espanyol, garanteix que no falli cap dels cracs que tenen els dos clubs. Val a dir, això sí, que la contrapartida pel fet de jugar en un dia tan complicat en el calendari futbolístic és que és difícil portar una selecció de primera fila, tal com explica el president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), Andreu Subies: “A tots ens agradaria que vingués un rival potent, i s'ha conversat amb diversos països com ara Escòcia i Irlanda, però en aquesta data no poden competir, i Cap Verd ha mostrat la seva predisposició.” Més enllà de la qüestió de dates, també hi ha l'aspecte econòmic, ja que no es volen generar deutes. Amb tot, Subies anima la gent a respondre, independentment del rival: “Aquest és el nostre partit i la nostra festa. Si volem alguna cosa, cal que ho demostrem cada dia i que defensem Catalunya i la gent que ens sacrifiquem per organitzar coses. I és que era tirar endavant aquest partit o no disputar-ne cap.”

Un rival per descobrir

Cap Verd és una selecció que el gran públic no coneix. El fet que el combinat africà no hagi jugat mai un mundial i que tan sols hagi competit un cop en la copa Àfrica el converteixen en un rival per descobrir. Val a dir, això sí, que els homes dirigits per Lúcio Antunes, coneguts com a taurons blaus, han viscut en els últims anys la seva millor època. De fet, en la seva única participació en la copa Àfrica, a principis d'any, van aconseguir el seu èxit més destacat: arribar als quarts de final, en què van caure contra Ghana (2-0). Els darrers resultats han permès a Cap Verd escalar posicions en el rànquing FIFA fins a establir-se en la 42a plaça, per sobre de seleccions com ara el Japó, Austràlia i el Camerun.

El pròxim rival de Catalunya també havia aconseguit enguany una altra fita clau: classificar-se per a l'última fase africana abans del mundial –la darrera eliminatòria abans d'assolir la classificació definitiva–. Al final, però, l'alineació indeguda del defensa Fernando Varela contra Tunísia li va costar l'eliminació.

A BARCELONA

El duel es jugarà el dilluns 30 de desembre a l'estadi Lluís Companys (19 h)
Més enllà del rival, aquesta data ens garanteix que vinguin els millors jugadors que tenim, i som una potència
Andreu Subies
president de la fcf
Aquest és el nostre partit i la nostra festa, sigui contra qui sigui. Si els catalans volem aconseguir alguna cosa, l'hem de defensar cada dia
Hem buscat una selecció que pugui venir el 30-D, que és una data complicada per a tothom, i Cap Verd ha posat totes les facilitats

Europa, i sobretot Portugal, el destí futbolístic

Tot i que Cap Verd és un país insular petit, que té mig milió d'habitants, s'hi han format força futbolistes que després han fet el salt a les lligues europees. De fet, dels divuit jugadors que ha utilitzat el seu seleccionador últimament, n'hi ha catorze que juguen a Europa. El país que acapara més futbolistes nascuts a Cap Verd és la seva antiga metròpoli, Portugal. Sis jugadors del combinat africà militen en la primera o la segona divisió portuguesa. Entre aquests futbolistes, destaquen els davanters Héldon Ramos (a la foto) i Djaniny Tabares, que són força habituals en la punta de llança del Marítimo i el Nacional, respectivament. Tots dos, a més, tenen un bagatge idèntic de gols aquesta temporada: n'han marcat tres en nou partits. També destaquen atacants com ara Júlio Tavares i Ryan Mendes, que juguen en el futbol francès.

Més enllà dels futbolistes internacionals de Cap Verd, hi ha jugadors nascuts a l'illa que després han acabat defensant la samarreta de la selecció portuguesa. És el cas de l'hàbil davanter del Manchester United Nani. L'extrem dels red devils va néixer a la capital del país africà, Praia, tot i que sent un nen va emigrar a Portugal, on va començar a despuntar com a futbolista. Amb la selecció dirigida ara per Paulo Vento, de fet, ha disputat 70 partits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.