Barça

Gavi: del bressol a Qatar

L’actual guanyador del Golden Boy i el Koppa, Pablo Martín Páez Gavira, serà també el futbolista de la selecció espanyola més jove a participar en un mundial

Busquets, el més veterà de la llista de 26

Quan Andrés Iniesta va entrar en la història del futbol un 11 de juliol del 2010 damunt la gespa del Soccer City de Johannesburg, Pablo Martín Páez Gavira encara no havia complert els sis anys. A Sergio Busquets li faltaven només cinc dies per complir els 22. El de Badia del Vallès és l’únic supervivent del mundial de Sud-àfrica que estarà a Qatar 2022. Busquets i Gavi són el cap i els peus de la selecció de Luis Enrique. Cervell i cames. Intel·ligència tàctica i vigor físic. La maduresa i la precocitat. Els dos extrems de la corda. Busquets, als 34 anys, afronta la quarta copa del món; Gavi jugarà el seu primer mundial. Una copa del món amb només divuit anys i poc més de tres mesos. Aviat és dit.

Gavi és el futbolista més jove de la història del futbol espanyol que disputarà un mundial. La seva precocitat i la presència d’homes com Ansu Fati i Pedri fan baixar la mitjana d’edat del combinat de Luis Enrique als 26 anys. Tres nens prodigi, tres talents. També Eric Garcia i Ferran Torres ajuden a la causa. El Barça hi aporta experiència amb Alba i Busquets i vitalitat amb la canalla.

El cas de Gavi no és el cas més precoç del futbol mundial. El rècord l’ostenta encara el nord-irlandès Norman Whiteside, que amb 17 anys i 40 dies va debutar en el mundial d’Espanya 82. Faltaven encara més de dues dècades perquè naixés Gavi, que sí que supera Cesc Fàbregas. Cesc era fins ara el futbolista més jove a participar en un mundial amb la selecció espanyola, amb 19 anys i un mes. Va ser en el mundial del 2006, amb Luis Aragonés. Un mite com Pelé i un il·lustre com Eto’o també van jugar el seu primer mundial abans de complir els 18 anys.

Tot ha passat molt ràpid per a Gavi. Fa cosa d’un any debutava amb l’absoluta en un estadi emblemàtic com San Siro contra l’actual campiona d’Europa, Itàlia, en la Nations League. Des d’aquella aparició, Gavi ha estat un fix per a Luis Enrique. Present en els dotze partits posteriors i titular en nou. Amb Ansu Fati, Luis Enrique va admetre haver tingut dubtes de convocar-lo fins a última hora pel seu estat físic i el baix protagonisme en el Barça de Xavi, però amb Gavi l’asturià no ha tingut cap mena de dubte. Parlen el mateix idioma. Gavi té la raça i el caràcter que tenia Luis Enrique com a futbolista. Dos animals competitius.

El passat mes de juny, Gavi ja va convertir-se en el jugador més jove a marcar un gol amb l’absoluta. Ho va fer a la Nations League contra la República Txeca, amb 17 anys i 304 dies. Aquell gol al Sinobo Stadium de Praga va deixar sense rècord el seu amic Ansu Fati, que havia establert l’anterior marca amb 17 anys i 311 dies (gol contra Ucraïna el 2020).

El 2022 ha estat un any màgic per a ell. Fa menys d’un mes va agafar el relleu de Pedri i es va adjudicar el Golden Boy al davant de noms com Karim Adeyemi i Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Eduardo Camavinga (Real Madrid), Josko Gvardiol (Leipzig) o Jamal Musiala (Bayern). També ha guanyat recentment el trofeu Koppa. Distincions individuals absolutament merescudes per a un futbolista que sempre suma a favor del col·lectiu i està cridat a deixar empremta a Qatar.

L’ANTERIOR CAS

Cesc Fàbregas va jugar un mundial amb 19 anys. Va ser el 2006, amb Luis Aragonés

EL GRAN REFERENT

El rècord de precocitat està en poder de Norman Whiteside (17 anys i 40 dies)

UNA SELECCIÓ JOVE

Gavi, Pedri, Ansu, Eric i Ferran fan baixar als 26 la mitjana d’edat de la selecció

Busquets, lluny d’Essam El-Hadary

Sergio Busquets, amb 34 anys, és el futbolista més veterà dels 26 seleccionats per Luis Enrique. El capità del Barça jugarà el seu quart mundial però està lluny del rècord que ostenta Essam El-Hadary, que va participar en el mundial de Rússia del 2018 amb 45 anys i 161 dies, un cas extraordinari de longevitat. El rècord anterior estava en mans de Faryd Mondragón (Colòmbia), que va jugar el seu últim torneig amb 43 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)