Barça

La UEFA investiga el Barça pel cas Negreira

La UEFA ha anunciat que ha iniciat una investigació al Barça per una “potencial violació del seu marc legal” en relació amb l’anomenat cas Negreira, que investiga la justícia espanyola. D’acord amb l’article 31 (4) del reglament d’Ètica i Disciplina, la UEFA ha designat inspectors disciplinaris per conduir la investigació, segons va confirmar en un breu comunicat, en què indica que facilitarà més informació properament.

La normativa de la UEFA estableix que les parts afectades són informades quan s’inicia una investigació, excepte quan aquesta notificació no es considera convenient i que les investigacions es duen a terme mitjançant indagacions escrites i, si cal, l’interrogatori de persones. També es poden emprar altres procediments de recerca, com ara inspeccions in situ, sol·licitud de documents i obtenció de dictàmens pericials. En cas que s’estimi que s’ha comès alguna infracció se sol·licita l’obertura d’un expedient.

La UEFA va sol·licitar informació sobre el cas a la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) el 24 de febrer passat, nou dies després de fer-se pública la investigació iniciada per la Fiscalia de Barcelona, i segons el seu secretari general, Andreu Camps, li va remetre tota la documentació disponible i la vostra disposició a continuar col·laborant. La RFEF és un dels organismes que ha anunciat la seva personació en el cas, un cop admesa a tràmit pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona la denúncia de la Fiscalia pels pagaments del FC Barcelona a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres, José María Enríquez Negreira”. El Real Madrid i el Consell Superior d’Esports (CSD) també han confirmat que es personaran, com ja ha fet LaLiga.

La investigació és conseqüència de la inspecció que l’Agència Tributària va iniciar el juliol de 2019 al Barcelona per l’impost de societats dels exercicis 2015, 2016, 2017 i 2018 i de l’impost sobre el valor afegit de 2015, 2016 i 2017, pels pagaments efectuats en relació amb les factures girades per les empreses vinculades a Enríquez Negreira. L’Agència Tributària va traslladar les sospites a la Fiscalia, que el maig del 2022 va obrir una investigació i el darrer 10 de març va presentar una denúncia al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona contra el FC Barcelona, els seus expresidents Sandro Rosell i Josep María Bartomeu, i Enríquez Negreira, Óscar Grau i Albert Soler, per un delicte continuat de corrupció a l’àmbit esportiu. El jutjat la va admetre a tràmit el 15 de març i també la personació de LaLiga i la querella presentada per l’àrbitre Xavier Estrada Fernández.

Les sancions

La UEFA ja va sancionar el club francès Olympique de Marsella amb l’exclusió de la Lliga de Campions 1994-1995, després de confirmar-se que el club havia comprat un partit de la lliga gala davant el Valenciennes i que la Federació Francesa li retirés el títol de campió de Lliga 1993-1994. Després va prohibir participar a les seves competicions a l’Anderlecht belga per un cas relacionat amb compra de partits la temporada 1998/99. I també, el Pobeda macedoni va ser sancionat amb vuit anys de prohibició per participar en competicions europees per manipular el resultat d’un partit a la ronda prèvia de la Lliga de Campions el 2004.

La justícia però no ha provat que el Barça hagi fet alguna cosa semblant. De fet, Hisenda va advertir, l’abril del 2022, a la fiscalia que no havia pogut trobar proves que els pagaments del Barça a Negreira haguessin influït en la designació de col·legiats o haguessin adulterat els resultats dels partits. Tot i això, el fisc sosté que l’exvicepresident del CTA va facturar al club culer del 2001 al 2018 més de 7,5 milions d’euros sense que es respongués “a una activitat econòmica acreditada” i que “aquesta manca d’acreditació i explicació” podria ser “un indici” que les factures podrien estar encobrint serveis il·lícits com comerciar amb informació reservada del comitè arbitral, influir en les designacions arbitrals o participar en l’alteració de resultats. No obstant això, el fisc puntualitza que aquestes conductes “no han quedat acreditades en el procediment inspector”, com tampoc no consten pagaments a cap àrbitre.

L’article 4.2 el Reglament de la Lliga de Campions diu: “Si, sobre la base de totes les circumstàncies de fet i de la informació de què disposa, la UEFA conclou a la seva satisfacció que un club ha estat implicat directament i/o indirectament, des de l’entrada en vigor de l’apartat 3 de l’article 50 dels Estatuts de la UEFA, és a dir, el 27 d’abril del 2007, en qualsevol activitat adreçada a organitzar o influir en el resultat d’un partit a nivell nacional o internacional, la UEFA declararà aquest club no elegible per participar en la competició, i aquesta inelegibilitat només serà efectiva durant una temporada futbolística. un tribunal arbitral o d’un tribunal estatal, però no hi està obligada, la UEFA pot abstenir-se de declarar un club no elegible per participar a la competició si està convençuda que l’impacte d’una decisió presa en relació amb les mateixes circumstàncies de fet per un organisme esportiu nacional o internacional, tribunal arbitral o tribunal estatal ja ha tingut l’efecte d’impedir que aquest club participi a una competició de clubs de la UEFA”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)