Barça

Sebastián Beccacece

Entrenador de l’Elx

El xandall com a segell

Creatiu, ofensiu i també versàtil depenent del rival

Beccacece va portar un club modest de l’Argentina a ser campió de la copa sud-americana

Un estudi publicat per la Universitat de Portsmouth concloïa, uns anys enrere, que els entrenadors amb xandall tendeixen a treure un millor rendiment dels equips que dirigeixen. Es caracteritzen per ser més tècnics, en comparació amb els qui prefereixen un vestit, considerats més estrategs. Així com el seu compatriota Marcelo Bielsa o com el mític Luis Aragonés, el nou entrenador de l’Elx, Sebastián Beccacece, sempre aposta per lluir roba esportiva quan seu en una banqueta. És el reflex de la seva manera de viure el futbol: el d’arrel, el genuí, l’autèntic.

Tot i ser un desconegut en el futbol espanyol, Beccacece sap molt bé el que significa competir amb la màxima exigència. Nascut a la ciutat de Rosario l’any 1980, l’argentí acumula una bona trajectòria al seu país, on va dirigir durant uns mesos l’Independiente, després va recaure en el màxim rival, el Racing, i, finalment, el febrer del 2021 va agafar les regnes del Defensa y Justicia, un club modest de l’àrea metropolitana de la capital (Buenos Aires) amb qui va guanyar, per primera vegada en els seus 85 anys d’història, la copa sud-americana, l’equivalent a l’Europa League.

Però, sens dubte, on més lluny va arribar va ser al mundial de Rússia, en què va formar part del cos tècnic de Jorge Sampaoli, com a segon entrenador de l’albiceleste. La relació amb l’exsevillista va començar l’any 2003, quan van actuar plegats en clubs de la primera divisió del Perú. El periple per l’Amèrica del Sud els va portar també cap a l’Equador i, més tard, fins a Xile per assumir el combinat nacional entre els anys 2012 i 2015. En aquell cicle, la roja llatina va eliminar en la fase de grups del mundial del Brasil la roja europea imposant-se per 2 a 0 al Maracanà, a més de provocar els plors de David Luiz i Thiago Silva a vuitens de final a causa del duríssim partit que Xile va plantejar contra la canarinha.

Un any després, el duo SampaoliBeccacece va conduir Xile a ser campió de la copa Amèrica per primer cop en vèncer l’Argentina de Leo Messi als penals. Com a seleccionadors del seu país d’origen, però, no van tenir la mateixa sort i la parella va acabar dissolent-se després de la pobra actuació dels argentins a Rússia. Aleshores, el jove entrenador de 42 anys va decidir emprendre el seu camí en solitari, una ruta que el va portar dilluns d’aquesta mateixa setmana a convertir-se en el nou entrenador del conjunt il·licità, fins al final de la temporada 2023/24.

No és casualitat que el seu debut en la lliga espanyola, i de passada al Vell Continent, sigui amb l’Elx, i és que el màxim accionista del club, Christian Bragarnik, ocupa el seient de president del Defensa y Justicia des del 2009 i és un admirador de la feina de Beccacece. El de Rosario destaca per emprar un estil ofensiu, amb caràcter, enginy, sobreposant el treball en equip, amb versatilitat per adaptar-se al joc del rivals, i ja ha demostrat que és capaç de treure el màxim rendiment dels seus jugadors. Un tècnic molt passional i actiu des de la banqueta, ja que no s’està quiet en tot el partit, i a qui també li agrada formar futbolistes joves.

El seu objectiu més urgent és evitar el descens, encara que sembli una utopia quan l’equip només té 13 punts, però, com a mínim, pretén deixar una imatge més agradable a la gespa. El primer escull serà el líder de la lliga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)