Barça

El Barça fa balanç del sistema de protecció de la infància

El Barça ha presentat la memòria del sistema de protecció de la infància del club i la seva fundació. S’hi fa balanç del primer any d’implementació d’aquest sistema, una acció pionera en l’àmbit esportiu a nivell europeu.

L’objectiu del sistema, desenvolupat i gestionat pel Departament de Compliance i la Fundació del Club, amb el suport d’Espirales Consultoría, és garantir la protecció i el benestar integral de tots aquests nens, nenes i adolescents que formen part del Club i la Fundació de qualsevol tipus de violència, entre altres el bullying, l’abús sexual infantil i la violència psíquica, amb independència de l’àmbit on es porta a terme (familiar, esportiu, centre escolar). El club promou entorns segurs i de protecció basant-nos en enfocament de drets de la infància i l’interès superior de cada nen, nena i adolescent.

Casos detectats

Durant la temporada 2022/23 va activar-se el protocol d’actuació deu vegades, per abordar situacions de risc per a nens, nenes i adolescents. La majoria de casos van ser de situacions causades per persones alienes a les activitats, projectes i programes del FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona, la qual cosa es pot interpretar com que els nens, nenes i adolescents viuen aquests espais com a entorns segurs en què poden demanar ajuda, sabent que la rebran. Com ja s’havia previst, quan les activitats del FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona són vistes com a entorns segurs i protectors, els nens, nenes i adolescents i les seves famílies es dirigeixen als seus professionals de referència per demanar i rebre ajuda respecte a situacions externes (a l’àmbit familiar, al seu centre educatiu o en altres relacions socials i personals).

D’aquesta manera, en set d’aquests casos s’han produït situacions de violència provocades per persones alienes al Club i la Fundació. Les dues situacions identificades causades per personal de l’organització consisteixen en dues situacions patides per dos nens, nenes o adolescents amb altres menors d’edat i amb una implicació de 24 infants i adolescents. Finalment, hi hagut també un cas d’una situació de vulnerabilitat.

En tots els casos s’han realitzat les actuacions previstes pel Protocol d’Actuació: comunicació a serveis socials, acompanyament individual i grupal i realització de tallers grupals amb l’objectiu d’aturar, protegir i reparar el dany causat.

Durant aquest primer any, s’ha format un equip de 21 persones com a delegats i delegades de protecció i un equip de 61 persones com a referents de protecció. Totes les seccions esportives, així com les Barça Academy de Catalunya, Nova York i Miami compten amb aquesta figura de protecció, de manera que tots els nens, nenes i adolescents vinculats amb les activitats del FC Barcelona tenen persones anomenades i formades per garantir-ne la seva protecció i el seu benestar.

Joan Laporta

“El Barça és més que un club i ens ho creiem de veritat, som líders en l’esport però sobretot volem ser referents en valors. Malauradament, són molts els nens, nenes i adolescents que pateixen alguna situació de violència. Com a club que té molts nens, nenes i adolescents participant en els nostres esports, tenim el compromís de promoure entorns segurs i protectors. Amb el sistema de protecció volem formar part de la lluita per trencar el silenci d’aquesta lacra social”, explica el president.

Dra. Marta Segú

“El FC Barcelona sempre ha protegit els seus infants i adolescents seguint les normatives vigents i sent pioner en determinats moments com va ser la posada en marxa de la Masia. El Club i la Fundació com a entitats responsables amb la societat volen participar en la millora la prevenció de qualsevol tipus de violència contra els infants i adolescents i anar més enllà, perquè és un tema que ens preocupa i del qual també volem ser capdavanters en la prevenció i detecció de casos, que els estudis científics ens indiquen que existeixen a la nostra societat”, explica la dra. Marta Segú, directora general de la Fundació FC Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)