Barça

Un Sant Jordi esportiu

El Girona FC, en plena temporada d’èxit, s’afegeix com una de les temàtiques en les portades literàries d’aquest Sant Jordi

La ment i la salut també apareixen com a focus de les obres

Sant Jordi és una Diada anual en què la rosa i el llibre són els protagonistes, i en què l’esport continua molt present. Sobretot, el futbol ocupa bona part de les novetats literàries d’aquest any en la temàtica, i és que, en aquest aspecte, els llibres dedicats al Girona FC, poc prolífic literàriament, són una de les grans novetats, amb 100 motius per ser del Girona, d’Eduard Solà, i Endavant, Girona!, del director de L’Esportiu Xevi Masachs. Obres diferents que aporten context, anècdotes, testimonis i claus de l’èxit d’un equip que s’acaba d’assegurar la seva estrena en una competició europea la temporada que ve.

L’altre gran representant literari en futbol és el Barça, com és habitual. Roger Cruz, en la seva obra Més que una samarreta, ens fa un recull cronològic de les 200 samarretes que han lluït els jugadors des del 1899 fins avui. En l’art de la lectura, també hi ha lloc per a aquelles persones històriques del club, com Joan Casals, un home que es va dedicar a transmetre els valors del club i les penyes, i la trajectòria del qual es desgrana en el llibre de Jordi Monturiol L’avi Joan. El millor partit que es pot viure en el futbol també arriba al paper, i és que a El clàssic, de Frederic Porta i Manuel Tomàs, hi ha una recopilació dels partits més memorables entre el Barça i el Madrid.

També arriba una anàlisi dels partits de la selecció catalana masculina, i una radiografia sobre les relacions entre l’espanyolisme, el futbol i la violència a Barcelona entre el 1925 i el 1931. També destaca Controlar l’incontrolable, de Bojan Krkic, en què l’exjugador comparteix tot el que va viure per ajudar els més joves a evitar que visquin aquella situació.

Altres novetats

En anglès, trobem FC Barcelona: History, Polítics and Identity, de Xavier Ginesta, Jordi de San Eugenio i Jim O’Brien; i The Story of Europa, de Liam Borchers. En castellà, Mala piel, de Toni Padilla, i Goles y cicatrices, de Sergio Lozano i Llorenç Tarrés. També hi ha lloc per als entusiastes del bàsquet i el motor amb Viaje al centro de la NBA, de Gonzalo Vázquez; GOAT, de Piti Hurtado i Antonio Pacheco, i Fórmula 1, de Víctor Abad.

100 motius per ser del Girona

Autor: Eduard Solà

Editorial: Cossetània

Preu: 13,87 euros Pàgines: 224

Un recull d’anècdotes, experiències i històries dividides en cent capítols que ajuden a conèixer de més a prop l’equip de moda a Europa aquesta temporada.

Els ultres de la Peña Ibérica

Autor: José Fernando Mota

Editorial: Manifest Llibres

Preu: 15 euros Pàgines: 270

L’historiador José Fernando Mota analitza la primera penya d’aficionats del RCD Espanyol i la militància en l’espanyolisme. Relaciona futbol, espanyolisme i violència.

Nosaltres fem esport

Autor: Diverses autores

Editorial: Bellaterra

Preu: 17,10 euros Pàgines: 40

En aquest conte, la Carla i la seva classe s’adonen que, per trobar el seu esport preferit, cal provar-ne molts, i que, dins de l’esport, hi ha aspectes més importants que els físics.

L’home de la porteria

Autor: Ramon Pardina

Editorial: Ara Llibres

Preu: 20,85 euros Pàgines: 208

Llibre que relata l’ascens i la caiguda futbolística i política de qui va ser president del FC Barcelona durant 22 anys, Josep Lluís Núñez.

Els bàsquet prodigis

Autor: Alberto Casamayor

Editorial: Edicions del pirata

Preu:12,82 euros Pàgines: 140

Llibre sobre bàsquet amb molt d’humor, protagonitzat per un grup de nois i noies de nou anys que organitzen un equip i disputen un torneig per poder aprovar educació física.

Relats solidaris de l’esport 2024

Autor: Col·lectiu de periodistes

Editorial: Taller de compostures

Preu: 15,00 euros Pàgines: 192

19a edició d’un llibre escrit per periodistes i que aquest any té com a padrins Stuani i Araujo. La recaptació va destinada a ajudar la Fundació Villavecchia.

Endavant, Girona!

Autor: Xevi Masachs

Editorial: Rosa dels Vents

Preu: 19,85 euros Pàgines: 176

Llibre amb els eixos que expliquen el moment dolç del Girona, a partir de converses amb els actors principals, com Míchel, Stuani, Geli, Cárcel i Pere Guardiola.

Controlar l’incontrolable

Autor: Bojan Krkic

Editorial: Columna

Preu:18,95 euros Pàgines: 208

Totes aquelles vivències personals compartides per l’exjugador de futbol Bojan Krkic per ajudar els més joves i evitar que visquin les situacions que ell va viure.

Història de la selecció catalana de futbol

Autor: Toni Closa i José Alberto Salas

Editorial: Editorial Base

Preu: 34,90euros Pàgines: 352

Obra dedicada als 120 anys d’història de la selecció catalana de futbol a partir d’una anàlisi exhaustiva. Inclou un recull detallat dels 205 partits que ha disputat.

Capitans

Autor: Guillem Balagué

Editorial: Barça Books

Preu: 18,95 euros Pàgines: 240

Guillem Balagué proposa un viatge històric que analitza els perfils psicològics, les habilitats de lideratge i els llegats dels capitans i capitanes del Barça.

L’avi Joan

Autor: Jordi Monturiol

Editorial: Editorial Base

Preu:14,00 euros Pàgines: 120

Llibre que tracta sobre la trajectòria de “l’avi del Barça”, Joan Casals, un emblema blaugrana que transmetia els valors del club i de les penyes i que va morir fa dos mesos.

Més que una samarreta

Autor: Roger Cruz

Editorial: Barça Books

Preu: 37,95 euros Pàgines: 448

Recull cronològic de les 200 samarretes tan emblemàtiques que han lluït els jugadors del FC Barcelona des de la seva creació, el 1899, fins a avui.

La teranyina blaugrana

Autor: Roger Vinton

Editorial: Columna

Preu:20,50 euros Pàgines: 384

Els 125 anys d’història del Barça narrats des del punt de vista dels diversos grups de poder que han controlat el club, seguint la línia de ‘La gran teranyina’ i el seu èxit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)