FCBQ

Un escenari mai vist

Federació catalana. Comença el procés electoral amb la perspectiva dels primers comicis a la presidència. A banda de Joan Fa, també hi aspiren Joan Carles Mitjana i Pere Francitorra

Joan Fa va presentar divendres passat la dimissió com a president de la federació catalana. Un tràmit necessari per tal de poder-se presentar a la reelecció i que va donar el tret de sortida al procés electoral, que es tancarà amb els comicis fixats pel 26 de novembre. Des de la fundació de la FCBQ, el 1923, no s'ha arribat mai a aquest punt, ja que sempre hi ha hagut una única candidatura. La situació en aquesta ocasió, serà diferent.

A les urnes

En el cens, s'hi recullen un total de 419 clubs (261 a la demarcació de Barcelona, 74 en la de Girona, 44 en la de Tarragona i 40 en la lleidatana). A cada aspirant li fan falta almenys 42 avals, l'equivalent al 10% del cens, per oficialitzar la candidatura. No és cap xifra exagerada, i menys encara si es té en compte que cada club pot donar suport a més d'un candidat.

Aquest divendres a partir de les vuit de la tarda és l'hora límit per presentar-ho tot. En aquests moments, i quan falta fer la validació oficial –la junta electoral farà les comprovacions dilluns 14 i l'endemà anunciarà els candidats–, les eleccions semblen ja garantides. Fa (Barcelona, 1943) té el suport i aspira a donar continuïtat a la tasca engegada el 2010, quan va rellevar en el càrrec Enric Piquet. I també el té Joan Carles Mitjana, “i des de fa dies”. Ha lamentat, però, que en el cens definitiu hi faltin clubs com ara el Bàsquet Manresa i la Unió Manresana: “Hem sol·licitat a la junta electoral que mirés de regularitzar la seva situació, resoldre les deficiències administratives per poder votar, però han dit que no, al·legant que «la llei és la llei».”

L'exàrbitre (Barcelona, 1961), integrat en l'actualitat en l'estructura tècnica de FIBA, va ser el director del comitè català d'àrbitres fins al 2014 després de completar una àmplia carrera de gairebé tres dècades. “La federació ha de tornar als clubs”, subratlla Mitjana, que té en la seva candidatura molts gestors i presidents. Entre les prioritats destaquen la pretensió de tenir més ingressos extres, per alliberar els clubs de tanta càrrega econòmica, així com donar solució al tema de les titulacions i la Seguretat Social dels tècnics.

Pere Francitorra (Barcelona, 1968) no vol anunciar encara si disposa dels avals necessaris per ser aspirant a presidir la catalana. El que sí que va fer palès és la il·lusió per obrir la federació: “Volem donar respostes a tots els clubs i ajudar-los en la seva sostenibilitat.” Això ho pretén assolir a través del rigor en la gestió econòmica i també incidint en la potenciació del bàsquet català, ja sigui des del vessant esportiu o del social. Exjugador i actual president de la UER Pineda, forma part de la comissió esportiva a la secció de bàsquet del Barça des del 2010. Francitorra presenta un equip amb cares conegudes (Carme Lluveras, Ferran Laviña, Laura Antoja i Laura Camps). “És un grup de persones que tenen experiència en tots els àmbits i poden aportar coses per millorar. Som aire fresc.”

EN XIFRES

42
avals
de clubs necessita cada aspirant, el 10% dels 419 censats a Catalunya. Cadascun pot donar suport a més d'una candidatura.
11
de novembre
és la data límit (20 h) per presentar els avals que tenen tots els aspirants. Els candidats oficials se sabran el 15.
El meu equip de treball és divers, amb persones amb experiència en tots els àmbits, amateur i elit. Som aire fresc
Pere Francitorra
Volem una federació més oberta als clubs. La nostra prioritat és donar-los respostes i ajudar-los en la sostenibilitat econòmica
Pere Francitorra
La federació ha de tornar als clubs. Se'ls ha de consultar i ajudar-los perquè no hagin que suportar econòmicament grans càrregues
Joan Carles Mitjana
No tots els clubs podran votar, perquè no estan en el cens. Hem demanat revisar-ho a la junta electoral, però diuen que la llei és la llei
Joan Carles Mitjana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)